Redactioneel

190512 rva Molendagen 01De Open Molendagen waren dit jaar op 11 en 12 mei. Tijdens deze dagen worden bezoekers uitgenodigd om de verschillende molens, die ons land kent, te bekijken.

Dit zijn speciale dagen waarop trotse vrijwilligers met veel enthousiasme laten zien hoe ‘hun’ molen werkt.

In Dinther staat de Kilsdonkse Molen. Het is een veelzijdig in te zetten molen die werkt op wind- en waterkracht. De Kilsdonkse Molen kan graan malen en olie persen.

Afhankelijk van de omstandigheden, kan de molenaar kiezen of hij de kracht wil halen uit de wind, of juist uit het water. Dit alleen al, maakt de molen heel speciaal.

Maar de manier waarop de kap van de molen kan worden gedraaid (het kruien), maakt de molen nog meer uniek in Nederland.

De molen is voor een belangrijk deel opgebouwd uit hout. Omdat hout altijd door veranderende weersomstandigheden blijft ‘werken’, wordt alles regelmatig gecontroleerd. Op ambachtelijke wijze blijft de molen onderhouden.

Dit weekend is ook gevierd dat de molen 10 jaar geleden, na een grondige restauratie, weer in het werk werd gesteld. Oude foto’s herinneren nog aan de tijden waarin de molen vervallen was. Des te groter is daarmee de trots op het gene wat er nu staat en volwaardig in bedrijf is.

Klik hier voor foto's.

Veel fietsers zijn in die afgelopen jaren hier even gestopt voor een korte pauze en veel kinderen en volwassenen hebben adembenemend kunnen luisteren en kijken naar het werken van de molen.

Ook dit weekend was het enthousiasme van de vrijwilligers duidelijk zichtbaar en werden kinderen op speelse wijze betrokken bij het ‘laten werken’ van de molen.

Mede door het mooie weer (geschikt om er even op uit te gaan) trokken de open dagen veel bezoekers.

In volle werking kraakte het hout van de molen dat het een lieve lust was en kraakten de walnoten om geperst te kunnen worden.

Het leek alsof de molen al krakend vroeg: ‘Kom je volgend jaar weer naar de Open Dagen?’.

 

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie