Redactioneel

190512 rva AntiekeFietsen 02Door leden van vereniging De Oude Fiets is op 12 mei een historische fietsen tocht in de omgeving van Veghel en Heeswijk-Dinther georganiseerd. Het is een landelijke vereniging met leden uit het hele land.

 

Om ongeveer half elf startte de tocht bij SIEMei in Veghel. ’s Middags rond kwart voor twee waren de fietsers voor een pauze bij de Kilsdonkse molen.

Tijdens deze pauze was het voor kijkers mogelijk om een praatje met de trotse fietsbezitters te maken.

Een paar keer per jaar wordt er vanuit de vereniging een fietstocht uitgezet. Als de leden dan weer bij elkaar komen geeft dat een groot familiegevoel. Zo’n fietstocht is leuk om aan mee te doen.

En misschien voor anderen nog wel leuker om naar te kijken. Want wie kent ze niet, die stoere Nederlandse fietsen van merken als Fongers, Simplex, Gazelle en Burgers? Voor een aantal kijkers zullen zeker herinneringen naar boven zijn gekomen.

Deze fietsen, van toen, werden gemaakt om een leven lang mee te gaan en worden nu gekoesterd door verzamelaars.

Klik hier voor foto's.

Publiekslieveling is de ‘hoge bi’ uit circa 1880. Die heeft zo’n heel groot voorwiel en een klein achterwieltje, zodat de fietser net zo hoog kon zitten als een ruiter te paard.

Een van de jongste meerijdende fietsen was een moderne- sportieve versie uit de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Veel deelnemers droegen bovendien kleding in stijl, passend bij de leeftijd van de fiets.

Om ongeveer half drie ging het gezelschap weer verder met de tocht.

Bij Kasteel Zwanenburg stopten ze nog even voor een groepsfoto, om daarna hun route verder af te ronden.

De organisatie kan terug kijken op een mooie dag. Al fietsend kon men genieten van de mooie omgeving en is de groep gewezen op een paar pareltjes van Heeswijk-Dinther. Zelfs de zon en de temperatuur droegen hiervoor hun steentje bij.

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie