Redactioneel

190413 RvH Passion 03Wat eerst de generale repetitie zou zijn geweest, werd nu de première van Passion in Concert uitgevoerd door muziekvereniging Servaes, het koor La Orféon en vijf solisten.

De kaarten voor de twee voorstellingen waren zo snel uitverkocht dat ze besloten om de vrijdagavond ook voor het publiek open te stellen. Drie uitverkochte zalen is dan ook het resultaat.

Een warm en hartelijk ontvangst in de muziekfabriek en van te voren wordt er al heel wat ‘afgebuurt’ onder het genot van een kopje koffie of thee.

In de coulissen bereidt de verteller Lambert van der Ven zich voor op het lijdensverhaal, het lijden, de dood en de wederopstanding van Jezus. Een gezonde spanning is voelbaar en dan slaat de klok van de Abdij acht maal en verschijnt er op het scherm een groep mensen die een immens groot wit kruis dragen. Zij wandelen onder de poort door van de Abdij en gaan richting de Muziekfabriek. Dan gaat de grote roldeur open en wordt het kruis door vier mannen binnengedragen en op het podium geplaatst, het is muisstil in de zaal.

Klik hier voor foto's.

Het verhaal van vanavond gaat over hoop, vergeving en onvoorwaardelijke liefde, maar ook over rivaliteit en eendrachtigheid. De verteller maakt steeds een verbinding in het lijdensverhaal met ruim tweeduizend jaar geleden en het nu en dan ook nog voornamelijk op Heeswijk-Dinther gericht.

‘De wereld verandert, maar ook Heeswijk-Dinther verandert en is in beweging’, zegt Lambert, de verteller.

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.

Deze tekst is de rode draad in de voorstelling, de liederen die door de vijf solisten worden gezongen geven steeds weer een prachtige vertaling naar deze tijd toe. Samen met de ongeveer 50 muzikanten van het orkest en de ondersteuning van het koor weten zij menig toeschouwer in hun ziel te raken.

Gerdie van de Heuvel heeft dit enorme gezelschap als regisseuse weten te verbinden en er voor gezorgd dat het publiek anderhalf uur geboeid heeft kunnen luisteren en kijken.

En met de tekst: ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’ was er meer dan genoeg stof om over na te denken en huiswaarts te keren.

De bewoners van HD mogen trots zijn op zoveel muzikaal talent in ons dorp en die dit dan ook nog willen delen met iedereen!

Tekst: Ine Zonneveld

Foto’s: Ronald van Hastenberg

Plaats reactie