Redactioneel

 
190221 jvdh HaDeeDementievriendelijk 14“Het is zo belangrijk dat mensen met dementie zolang mogelijk met het gewone dagelijkse leven mee kunnen doen” zegt Rogier van der Pluijm.
Rogier is sinds 11 februari 2019 filiaalmanager van de Coöp in Heeswijk-Dinther. Meer foto's.
Rogier
“ De mensen komen vaak dagelijks bij ons om hun boodschappen te doen, dus wij maken de verandering van het begin af aan mee. We hebben altijd geprobeerd hier met veel respect mee om te gaan. We kijken wat er nodig is en nemen soms zelfs contact op met de familie om goede afspraken te kunnen maken. Het is wel eens ooit gebeurd dat in een van onze winkels iemand om tien uur binnen kwam en er om twaalf uur nog was, omdat hij maar niet tot keuzes kon komen en dat is natuurlijk vreselijk. Bovendien weet de familie dan vaak ook niet waar hun partner of vader of moeder is, het is zo belangrijk dat we dan op de juiste manier kunnen reageren, dus deze scholing is erg welkom.”
 
Guusje Jacobs
Guusje is voor ons allemaal een bekend figuur bij de Coöp en heeft door de jaren heen al veel mensen te woord gestaan. “Natuurlijk” zegt Guusje “doe je door de jaren heen een heleboel levenservaring op. Maar toch maakt deze scholing het wel weer gemakkelijker, de video’s, de uitleg, het is allemaal zo herkenbaar. En ook onze jongere collega’s kunnen hier iets mee, ze zijn blij met de aangeboden tips. Het blijft namelijk toch altijd lastig om het goed in te schatten, mensen willen graag alles zo veel mogelijk zelf blijven doen en je wilt ze ook niet kwetsen. Belangrijk dat we met zorg met hen om kunnen gaan.”
 
 
Truus Voets en Maria Mucha van de Werkgroep Samen Dementievriendelijk staan ook deze keer weer klaar om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Rogier van der Pluijm krijgt weer het bekende ‘Vergeet-mij-niet’speldje opgespeld.
Maria Mucha: ”Wij zouden zo graag een plek willen creëren, waar mensen met deze klachten samen met hun familie, in een gemoedelijke sfeer, hun ervaringen zouden kunnen delen.”

Annie van der Ven (Coöperatie Samen Sterk): ”We moeten er ook eens over nadenken en informeren of er bij de mensen die in de beginfase van deze vreselijke ziekte zitten, behoefte is om hun ervaringen met elkaar te delen.”
Er wordt hard gewerkt aan een Dementievriendelijk Heeswijk-Dinther.
 
Tekst en fotografie José van der Heijden