Redactioneel

190216 iz Walnotenolie 25vkOp deze prachtige zonnige dag was er volop bedrijvigheid bij De Kilsdonkse Molen. Waar je ook maar keek zag je de olieslagers/molenaars aan het werk. Het waterrad draaide op volle toeren en de walnoten werden van de zolder naar beneden gedragen. Meer foto's.
 
Het vuur moest worden gestookt in de oliemolen om de pulp te verwarmen. Daarna kon in de vroege ochtend de eerste manden met walnoten geleegd worden onder de grote kantstenen. Het is een arbeidsintensief proces voordat uiteindelijk de olie geslagen kan worden.
Gelukkig waren er ook veel kinderhanden die de olieslagers hebben geholpen om via een gootje de walnoten te laten pletten. Maar rond een uurtje of 12 vielen de eerste druppels walnotenolie dan toch in de bakken. De zolder ligt vol, dus er zullen nog vele zaterdagen volgen waarop olie wordt geslagen.

Ook in het Bezoekerscentrum was het aangenaam vertoeven. Ad van Lamoen had zeep gemaakt van lijnolie en zijn nicht Tonnie van Dijk had haar schilderijen tentoongesteld en was daar ook aan het werk.
Er werden oliebollen gebakken en iedereen kon van verschillende stamppotjes proeven waarin walnotenolie was verwerkt. En dan kon iedereen in de middag ook nog eens genieten op het buitenterras van een warm ‘voorjaarszonnetje’.

Tekst en foto’s : Ine Zonneveld