Redactioneel

190107 phe BuroLima 8Gisteren werd gestart met de nieuwbouw voor de kinderen van Buro Lima.
Vol trots zette Wessel ( bewoner), Ramona (moeder van een van kinderen), Jeroen (teamlid) en Lianne van Genugten (oprichtster en Raad van Bestuur), de eerste schoppen in de grond. Meer foto's.
 
Geschiedenis
Terwijl kleine regendruppels de laatste schitterende sterretjes van de Kerst doen vervagen, verwelkomt Lianne buren, bewoners, collega’s , pers en alle andere betrokkenen en geïnteresseerden bij dit heuglijk gebeuren. Even neemt ze iedereen mee terug in de tijd.
 
Lianne
'Zo ongeveer in 2011 kwamen de eerste vragen van de ouders over hoe het verder met hun kinderen zou gaan als ze 18 zouden worden. Zouden ze dan bij Buro Lima kunnen blijven wonen of zouden ze dan naar een andere plek moeten?
De ouders zetten me aan het denken en na vele gesprekken met elkaar en er nog eens goed over nagedacht te hebben, besloot ik dat er een plek gecreëerd moest worden, waar gewoond, gewerkt, en samen geleefd zou kunnen worden.

In 2013 was het plan klaar. Ik ging in overleg met gemeentes zoals Uden, Veghel, Schijndel en natuurlijk onze eigen gemeente.
En zo ongeveer in 2016 kwam ik in contact met de familie Dortmans. We hadden al vaker met elkaar over onze plannen gesproken en zij hadden er wel oren naar.

Na twee en een half jaar hobbeltjes overwinnen werd in januari 2017 onze eerste unit overgeplaatst en hadden we het vertrouwen dat alles goed zou komen.

Toen moest er nagedacht worden over de bestemming, de vergunningen, de financiering, enz, van de nieuwbouw. Ik ging maar weer eens de hei op om goed na te denken over de vragen van de ouders, de kinderen, maar ook alle andere vragen die naar boven kwamen. Om alles te kunnen verwezenlijken moest er een goed plan komen.

En met de flexibele zorg die nodig is voor de kinderen van Buro Lima, met daarbij de mogelijkheid biedend het ene kind één nacht bij ons te laten gaan wonen en het andere kind zeven nachten, was dat een heel gestoei.

Anton van Gemert, met al zijn ervaring, ontwierp een prachtig gebouw voor de toekomst, een gebouw waar we onze zorg met veel plezier zouden kunnen leveren, maar ook kunnen ontvangen.

Onder toezicht van Wim van der Heijden (Raad van Toezicht) werden de lokaal betrokken investeerders gezocht en werd er een stichting opgericht. En zo droegen velen hun steentje bij aan onze toekomst.'
 
Afsluiting
Onder het geluid van de eerste piketpalen die in de grond geslagen werden, dronken we met zijn allen nog een glaasje champagne.

“Belangrijk is, ”vertelde Lianne nog,” dat we een deel van de gemeenschap worden. Daarom probeer ik de mensen door onze informatieavonden mee te nemen in onze manier van zorg geven, om zo samen de toekomst in te kunnen gaan.”

Met het beeld van statige kerktoren van Dinther en op de achtergrond de mooie witgrijze bewolking, bekrachtigde Lianne haar uitspraak.
 
Tekst José van der Heijden
Fotografie Piet van Helvoort
 
Plaats reactie