Redactioneel

180731 fwl RodenburgVOORKANTOp Rodenbrug bouwt Harm van de Hurk een bijzonder huis. Een huis van staal en hout.
Op een afstand leek de staalconstructie wel wat op een wat primitieve tekening van een huis. Je zag alleen het stalen skelet. Meer foto's.
 
Enige tijd later was het skelet aan de lange zijden opgevuld met witte platen.
Er zijn verschillende redenen waarom men een huis wil gaan bouwen met een staalconstructie in plaats van de traditionele bouwwijze van steen. In de eerste plaats bouw je zo’n huis veel sneller dan een stenen huis. De constructie is na het leggen van de fundering in zes dagen neergezet. Verder is het huis in de toekomst demontabel en ergens anders weer opnieuw op te bouwen. Goed voor onze leefomgeving. Het geheel lijkt enigszins op een ‘Meccano’ bouwwijze.
De bouw is niet duurder dan een ander huis. Wel moet alles tot in detail worden voorbereid in een werkplaats. Veel teken- en rekenwerk gaat aan het eigenlijke bouwen vooraf.
 
De buitenwanden en de dakplaten zijn van prefab systeemplaten met een hele hoge isolatiewaarde. Zo’n 30 cm dik om een goede isolatie te verkrijgen. Verder is te zien, dat in de korte zijden van de woning de ramen zullen komen. Heel veel glas, dat driedubbel zo dik is, als bij de meeste huizen. Een kostbare grap zou men zeggen, maar als je een schildersbedrijf hebt en glaszetter bent, dan is het financieel wel te doen. Het huis zal worden verwarmd door een luchtwarmtepomp op het dak. Die produceert veel geluid maar er komt een speciale kap omheen om het geluid te reduceren. Dit betekent meteen ook, dat er vloerverwarming in het huis komt.

De systeemplaten worden bedekt met tengels en planken van Nederlands hout. Gekookt hout, waardoor rotting wordt voorkomen. Van buiten zie je straks, als de woning gereed is, een houten huis met een dak met dakpannen. De begane grond wordt kenmerkt door grote ruimtes. Super functioneel. Net een boerderij met een ‘herd’ vertelt de architect. De staalconstructie en de staalplaten verdiepingsvloeren blijf je zien en de wanden in het huis kunnen later verplaatst of verwijderd worden als bijvoorbeeld de gezinsomstandigheden wijzigen. Dat is toch wel heel erg handig!

Tekst: Fred Lennings
Foto's: Fred Lennings en Wim van der Lubbe
 
Plaats reactie