Redactioneel

fluisterbootWat voelde ik me bevoorrecht om een vaartocht te mogen maken over de Aa met de Fluisterboot ‘de Watervlucht’. Het is raar maar waar dat je op je vakanties alles gaat bekijken in de omgeving, maar dat je de mooie dingen in je eigen omgeving waar je woont overslaat.
Een tocht van ongeveer een uur die je over een prachtig meanderende Aa voert. Je ziet allemaal herkenningspunten waar je met regelmaat loopt, fietst of rijdt en dan ziet het er vanaf het water zo anders uit. De stilte, de bloemen, de dieren en het wuivende riet laten je intens genieten.
 
De schipper en de gids laten je Heeswijk-Dinther vanaf een andere kant bekijken. Er wordt verteld over de molen en het kasteel, maar juist ook de geschiedenis van het dorp wordt zichtbaar gemaakt. Zoals het verhaal over kasteel Avesteijn, de oude oversteekplaats in de Aa, het oudste kasteeltje van Dinther ‘de Aerdenburch’ en plots krijgen heel veel straatnamen in ons dorp een herkenbare betekenis.

De Aa is een oude vaarroute die intensief werd gebruikt totdat rond 1825 de Zuid-Willemsvaart werd gegraven. Door de aanleg van de nieuwe N279 is er veel geld vrijgemaakt om de natuur rondom de Aa weer te herstellen, de gekanaliseerde stukken mogen weer meanderen. En nu na een jaar zie je de vegetatie al veranderen, voelen de vogels zich welkom om hun nest te bouwen en is de eerste bever al gespot.
 
Het is meer dan de moeite waard om eens aan boord te gaan. Je kunt instappen bij De Kilsdonkse Molen of bij Kasteel Heeswijk. Op woensdag, zaterdag en zondag vaart de boot tweemaal deze route op en neer. Maar kijk altijd eerst even op de website www.kilsdonksemolen.nl voor de tijden van afvaart en voor het reserveren van een plekje op de boot.
 
Tekst en foto’s: Ine Zonneveld