Redactioneel

180513 PK Molendag op Kilsdonkse molen VIERKANT 01Jammer dat het weer deze zondag met al die miezer wat tegenviel. Toch is het de moeite waard om de Kilsdonkse molen even te bezoeken. Het belangrijkste speelt zich toch binnen af.

 

Gijs van Liempt legde ons de werking van de oliemolen uit: het stampen van de zaden, het opvangen van de olie en het maken van de koeken. We mochten  ook naar boven waar de grote 18 meter lange houten spil ofwel tuimelas uit Frankrijk afkomstig draaide. De trapjes waren smal en stijl, maar het lukte. Daar waren alle draaiende gedeelten goed beveiligd met glas.

Deze spil sluit ook op de windmolen aan. Ze stopten  op tijd, want de schoonmaak ervan kost toch enige tijd. Daarna ging we naar de windmolen, die draaide  met de wimpels eraan.

Ook daar de trapjes op en even naar buiten om op de stelling de wieken – op een veilige manier - van nabij te zien draaien.

Klik hier voor foto's.

We hoorden er dat de molens van Zeeland deze zondag niet open waren.

Toevallig was er ook een jong gezin uit Odiliapeel op bezoek met de naam Van Kilsdonk. Zijn voorvader draaide indertijd een molen in Zeeland.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

Plaats reactie