Redactioneel

180425 PK wonderen in het zonlicht 3Hans van den Broek heeft in de loop der jaren zo’n 2500 wonderen, die optraden tussen 1310 en 1740, onderzocht. Meer foto's.
Ziektes als blinde darm, longontsteking en de pest vielen er niet onder omdat die indertijd niet te genezen waren.

Voor wonderen konden een drietal offers gebracht worden namelijk: geestelijke, lichamelijke en materiële offers. Voorbeelden daarvan zijn: gebeden, voettochten ofwel bedevaarten en financiële offers.

Opvallend was ook dat men steeds ver op weg ging om van een wonder te kunnen genezen.
Zo was er bijvoorbeeld bij 3 vrouwen uit verschillende plaatsen het been uit de kom geschoten. Dat kon je zien doordat zich daar een bult vormde.
Toen ze daarvoor ter genezing op bedevaart gingen en ze daar lang knielend zaten te bidden, schoot het been weer in de heup, was de bult weg en waren ze genezen. Zo was er weer een wonder gebeurd. Toevallig was het 15 augustus en het wonder werd aan Maria toegeschreven.

Zo bestaat ook aangezichtsverlamming. Blijkbaar is er dan een zenuw bekneld. Die genas na verloop van tijd weer. Als dat op of rond een feestdag van een heilige gebeurde, dan had die de genezing tot stand gebracht. Zo gebeurde dat ook bij de stuipen. In 90% van de gevallen genas dat vanzelf.
Zo bestaat ook de Engelse ziekte. Men heeft dan te weinig vitamine D in het lichaam. Het gevolg daarvan zijn zwakke botten. Als men dan op bedevaart ging en men veel buiten was ( tussen 1 maart en 15 augustus) genas men vanzelf, omdat de zon ervoor zorgt dat je vitamine D aanmaakt.
Weer was een wonder gebeurd.

In deze tijd waarin alles wetenschappelijk onderzocht wordt kijk je heel anders naar deze zogenaamde wonderen.
Het grootste wonder is het leven zelf !
 
Tekst en foto’s: Peter Kriele
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen