Redactioneel

18 04 15 cvdh museumboerderij 17Ge zet welkom. 
Dat is de tekst waarmee de mensen van de Museumboerderij de bezoekers welkom heten.  Meer foto's.
Als we het terrein oplopen vertelt Hans van Sleuwen over de educatieve taak die de Museumboerderij heeft.
Ook deze dag staat in het teken van educatie en herbeleving met het accent op kinderen. Hoe was het leven van een kind rond 1900.
 
Terug in de tijd
In de historische groentenhof vertelt Jan van Berkel de mensen over de vergeten groenten, de gebruiken er van, maar ook over de manier van groenten telen, vroeger en nu. En planten net als Pastinaak, Schorseneren, Japanse Andoorn en Brave Hendrik komen weer terug op het bord.

Er is ook een stand van oude gebruiksvoorwerpen die van de  “ 't is Zund zolder” zijn gekomen. De Museumboerderij krijgt veel aangeboden en moet soms ook een beetje ruimen.
Verder wordt er honing, jam, boerenstruif, enz. verkocht.
Er is een gespecialiseerde kraam waar bezoekers stekken van groenten, kruiden en alles wat in de moestuin past, kunnen kopen. “Een pot kruiden bij de achterdeur maakt elk gerecht lekker ”, is de uitspraak van de verkoopster.
 
“Ik was een kind en wist niet beter”
Zong de band Gerito terwijl het zonnetje scheen, de kinderen de kippen en de konijntjes knuffelden, terwijl de jonge geitjes aan hun mooie gekleurde zomerjurkjes stonden te knabbelen.
“Ik doe het voor de kinderen” zegt dierenverzorger Frans van Grinsven, ”het zet hen even op het andere been.”

En natuurlijk was er een kraam met speelgoed van vroeger, een knutselhoek, de wipwap en in de groententuin stonden de eerste bakken van Douglas hout waar de kinderen in de toekomst groenten, kruiden en bloemen in mogen zaaien.
Het was de moeite waard.
 
Houdoe wanne

Tekst José van der Heijden
Fotografie Corrie van der Heijden
 
Plaats reactie