Redactioneel

20180227 PK lezing weidevogels VIERKANT 7Met deze woorden sloot Astrid Kant gisteren haar lezing in CC Servaes af.
Met veel passie vertelde ze over hun broedgedrag en wat we daar voor conclusies uit kunnen trekken. Meer foto's.
Er was veel belangstelling. Mensen van het IVN, maar ook de boeren en de leden van ‘Weidevogel Bescherming Bernheze’ luisterden met veel aandacht naar haar verhaal.

Nico Anker van het IVN heette iedereen welkom en wees er nog even op, dat er nog veel vrijwilligers nodig zijn om onze weidevogels op een goede manier te kunnen beschermen.
“Hoe langer de snavel, hoe langer de poten, anders zouden ze omvallen.”

Astrid vertelt over de steltlopers, de vier eieren die ze altijd leggen en hoe ze al vroeg zelfstandig hun eten moeten zoeken terwijl hun moeder hoedend over hen waakt en hun vader als Bokito in de lucht hangt om alle prediktoren(vijanden) bij hun kinderen weg te houden.

“Als ze dan beginnen met broeden is het wel de bedoeling dat ze zo ongeveer allemaal tegelijk uit komen,” vertelt Astrid,” ze gaan namelijk niet met een eitje nog een tijdje liggen ‘tutten’.”
Ook vertelt zij o.a. over de het belang van de broedvlek, het gedrag van de nestvlieders, de mooie groenbruin gevlekte kleur van de grutto-eitjes en hoe de jonge vogels met hun mooie slanke lijfjes door het lange gras achter insecten aanjagen.

“Als je inzicht hebt in hoe ze leven is kuikenbescherming ook gemakkelijker uit te voeren.” aldus Astrid.

Haar verhaal werd met door haar gemaakte foto’s onderbouwd.
 
Het belang van nestbescherming
De samenwerking tussen de boeren en de vrijwilligers is van groot belang voor het behoud van de weidevogels. Belangrijk daarbij is kennis over broedgedrag, het op een juiste manier creëren van ‘kuikenland’ en bekendheid met het op kunnen sporen van nesten.

“Er is al veel goed werk verricht. Maar er moet nog veel gebeuren willen we voorkomen dat ons weidevogelbestand nog verder terug loopt. ”aldus Astrid Kant.
 
Mocht u zich aan willen melden of eens een keertje mee willen lopen met de ‘Weidevogel Bescherming Bernheze’ werkgroep, dan kunt u zich aanmelden bij Laura van Venrooij T. 06-23541158, E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Deze activiteit is altijd overdag.
 
Tekst: José van der Heijden
Fotografie: Peter Kriele
 
Plaats reactie