Redactioneel

180202 PK Immaterieel Erfgoed voor molenaars VIERKANT 07Op 7 december 2017 is het Nederlands molenaarsambacht geplaatst op de Representatieve Lijst van immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Dit is gebeurd tijdens een vergadering van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Na de verspreiding van het nieuws werden over het hele land molens in de vreugdestand gezet. Het is voor het eerst dat Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst.

Meer foto's.

Vanwege deze plaatsing vond het gemeentebestuur van Bernheze belangrijk om aan deze bijzondere status aandacht te besteden. Hiertoe kwamen bijna alle vrijwillige molenaars van de gemeente bijeen op het gemeentehuis. Daar werden ze verwelkomt door wethouder Jan Glastra van Loon en burgemeester Marike Moorman. Uit handen van de wethouder kreeg iedere groep van molenaars een oorkonde uitgereikt ter herinnering hieraan.

Het betreft de vrijwilligers van de watervlucht-korenmolen ofwel Kilsdonkse molen in Dinther, de houten standerdmolen Windlust in Nistelrode en de beltmolen Windlust in Vorstenbosch.

Bij de oorkonde van de Kilsdonkse molen staan v.l.n.r. : Ad van Lamoen, Paul Potters, André van Esch en Jan Maas. Helaas was Jo v.d. Heuvel verhinderd.

Tekst en foto’s: Peter Kriele