Redactioneel

171220 phe Taalcoach 5Hoe kwam Cintha tot deze keus
“Op de televisie en in de krant wordt vaak verteld over alles wat vluchtelingen door moeten maken. Ik voelde me daar vaak heel machteloos bij. Het raakte mij echt en ik besloot dat ik iets voor hen wilde betekenen door me op een of andere manier voor hen in te zetten. Toen ik hoorde dat er vluchtelingen bij de Abdij van Berne kwamen wonen, heb ik contact opgenomen met vluchtelingenwerk. Na een gesprek met hen ben ik als taalcoach begonnen en nu ben ik de taalcoach van Melake Kibrom.”
 
171220 phe Taalcoach 3Melake
Melake komt uit Eritrea en is nu bijna 20 jaar oud. Hij is erg blij met het leven in Nederland. Zijn moeder en broertje verblijven nog in een kamp in Soedan, zijn vader is overleden. Waarschijnlijk komen ze in het nieuwe jaar naar Nederland. Dat is een grote wens van Melake. Ook hij heeft het nodige meegemaakt en ervaart daarom vooral de veiligheid en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen als een groot geschenk.
 
171220 phe Taalcoach 1Melake is heel leergierig en hij kent ondanks zijn korte verblijf in Nederland ook al heel veel Nederlandse woorden. Het is alleen moeilijk voor hem om er goede Nederlandse zinnen van te maken. Ook de lidwoorden zijn vaak een probleem, dus Cintha vernoemt bij ieder zelfstandig naamwoord ook vaak het lidwoord. De opzet van Cintha is dat hij zijn woordenschat in het dagelijks leven leert gebruiken.

Verder doet Melake vrijwilligerswerk in de kringloopwinkel in Sint Oedenrode.
 
171220 phe Taalcoach 2Hoe gaat dat in zijn werk
Vluchtelingenwerk laat je daar heel vrij in. Je kunt er ook een cursus voor volgen.
Melake en Cintha spreken een keer in de week af en vaak vraagt Cintha dan aan Melake wat hij graag wil doen. Met een glimlach vertelt hij over Cintha's hond, waar hij graag mee wandelt. Ze wandelen dan bijvoorbeeld bij het kasteel en Cintha vertelt dan over het kasteel, de mensen die er in gewoond hebben, waarom er een gracht omheen ligt en waar de torens voor dienen
.
Samen met een goede vriend van Melake hebben ze kippensoep gemaakt en hebben ze kip aan het spit gegeten. Ook heeft Melake van zijn eerste frietje genoten.
Maar het komt ook regelmatig voor dat ze gewoon lekker zitten te praten over dingen die met het leven hebben te maken, of over Nederlandse gebruiken en de vragen die Melake daar over heeft.
Eigenlijk bespreken ze alles wat Melake tijdens zijn leven hier tegenkomt, of het nou met school, de reis naar er naar toe, vrije tijd of politiek enz. te maken heeft.

“Ik heb altijd in de zorg gewerkt en ben begaan met mensen. Als het niet goed gaat leef ik met hen mee en als het dan weer beter gaat, ben ik blij voor hen. Als taalcoach kan ik iets betekenen voor de mensen die minder geluk hebben dan wij en dat doet een mens goed,” ”zegt Cintha.
 
Fotografie Piet van Helvoort
Tekst José van der Heijden
 
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen