Redactioneel

17 12 15 cvdh film 10 2In een uitverkocht Cultureel Centrum Servaes genoot gisteren het publiek van documentaire de Schakel en aansluitend de film De Ondergrondse Vergeet Niet. Ook het meisje met de rode strik dat de rol van kleine Mien speelde was gisteren aanwezig, net als een aantal figuranten (spelende kinderen op het plein). En zo nog een aantal mensen die meededen met de film/documentaire en die geëerd werden met een bloemetje, door voorzitter Regio Filmproducties Ton Lunenburg.
 
Meer foto's.
 
De schakel
In de documentaire vertelt een aantal ooggetuigen hun verhaal. Zoals Mien Potters die als klein meisje op een mooie zondagmiddag zag dat er een Engelse parachutist door de Duitse soldaten neergeschoten werd.
Het was een spannende strijd, er werd soms hevig gevochten. Tonny Vos: "Op een keer werd ons huis beschoten dwars door het raam. Ik heb nou unne kale kop maar toen verschroeide ik ook al m’n haren."
En Ad Marinus: "Ik werkte bij Janssen de Wit, beter bekend als De Sok, op kantoor en weet nog goed dat wij niet alleen sokken voor de klanten breidden maar op den duur ook voor de Duitsers, want ja die han ok sokken nodig."
En Sjan Hoevenaars: "Bij ons woonde jarenlang het echtpaar Cohen. Dat waren onderduikers maar wij moesten hen tante Leny en Ome Herman noemen."
Zomaar een paar verhalen.
 
 
De Ondergrondse Vergeet niet
Vervolgens werd de film vertoond naar een idee van Henny van den Burgt.
Hij is daar weken mee bezig geweest om er dit verhaal van te maken. De film laat zien hoe het er in het verzet aan toe ging, met 15 hoofdrolspelers, 75 figuranten en 15 mensen van de crew. Gemaakt door Regio Filmproducties met hulp van een groot aantal sponsoren.
Heeft U de film nog niet gezien zou ik zeker op een van de volgende adressen gaan kijken, een echte aanrader!

29-12 in De Litserborg
13-01 in De Wis
20-01 in De Moerkoal
02-02 in Het Spectrum
 
Aan de kassa zijn ansichtkaarten en DVD's van de film en 'de making of' te koop.
 
 

Tekst: Wilma van Zoggel
Foto’s: Corrie van der Heijden