Redactioneel

170217-phe-Vluchtelingenwerk vkAnnemieke Kuijpers, sinds 1 januari opvolgster van Jeanet Adank, vertelt over haar baan bij vluchtelingenwerk.
 
Ik heb een erge fijne baan
Annemieke: “Ik werk sinds 16 jaar bij Vluchtelingenwerk en daarvan 15 jaar voor de gemeente Bernheze. Ik kom van oorsprong uit de zorg, van de zorg ging ik naar de kinderopvang en uiteindelijk koos ik na een omscholing voor vluchtelingenwerk. Dat bevalt prima.

Het begint vaak als mensen als vluchteling ons land inkomen, uiteindelijk een lange tijd in een asielzoekerscentrum doorbrengen en dan als statushouder bij de COA uit moeten stromen. Op dat moment komt vluchtelingenwerk Bernheze om de hoek kijken. Vol goede moed en hopend op een plek voor henzelf en de mogelijkheden voor een nieuwe start kloppen ze dan bij ons aan. Soms vergetend dat het veel tijd nodig heeft en met zorg moet gebeuren. Als we naar een plek voor henzelf kijken, zijn daar natuurlijk ook regels aan verbonden. Gezinnen hebben recht op een huis, rekening houdend met het aantal gezinsleden. Alleenstaanden krijgen een kamer of appartement toegewezen. En ook dat heeft tijd nodig. En dat is moeilijk, vooral na zo’n lange heftige tijd, waarin ze van alles mee gemaakt hebben. Natuurlijk doen wij met zijn allen onze uiterste best.”
 
Ieder individu heeft zijn eigen interesses en wensen
“Als ik naar de statushouders in de Abdij van Berne kijk, is het grootste gedeelte van de mensen intussen op school begonnen met hun Nederlandse lessen. Er wordt druk gezocht naar plekken waar ze hun “taalstages” kunnen lopen. We denken dan bijvoorbeeld aan een bibliotheek, verzorgingshuis, voetbalclub, de Kersouwe, enz…..
Er vinden gezinsherenigingen plaats. Waarbij de mensen tegen allerlei problemen aanlopen. Het is erg belangrijk dat daar heel zorgvuldig mee om wordt gegaan. Het roept veel emoties op.
Bovendien heeft iedere persoon zijn eigen behoeften en ook dat vraagt om inlevingsvermogen en respect. Het is vaak een hele zoektocht naar wat wenselijk en mogelijk is.
Er wordt nu een keer in de week spreekuur gehouden in de bibliotheek. Mensen kunnen daar altijd met hun vragen en zorgen terecht. Intussen wordt er achter de schermen hard gewerkt. Samen met een fijne groep vrijwilligers wordt er gekeken hoe we ieder individu, binnen zijn persoonlijke situatie, zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.”
 
Tekst José van der Heijden
Fotografie Piet van Helvoort
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen