Redactioneel

170220 wvdl JumboBL 16 Kopie De ingang van de Jumbo is opnieuw verplaatst naar de zijkant van de winkel. Terug naar de kant van de parkeerplaats. Maar niet op dezelfde plek als voorheen. De vorige ingang is tegelijkertijd met de uitbouw afgebroken en verdwenen. De huidige toegang bevindt zich tijdelijk, voor een periode van ongeveer 20 weken, aan de kopse kant in de zijgevel. Op die plaats zal later een raam worden gemaakt.
meer foto's:
 
Niels Merkelbach, de bedrijfsleider van de Jumbo, heeft ons onlangs rondgeleid langs de buitenkant van zijn supermarkt. Hij heeft ons verteld over het verloop van het bouwproces. Nu de fundering van het nieuwe gedeelte gereed is, kan men zien dat de oppervlakte van de winkel twee keer zo groot gaat worden. Ongeveer 2000 m² winkelvloeroppervlakte.
 
De voormalige directeurswoning wordt thans voor drie vierde deel omringd door het wit- en rood roze beton van de fundering. Binnenkort gaat men het grootste gedeelte van de witte woning slopen. De voorgevel wordt echter niet verwijderd en van beide zijgevels blijft een meter staan. Dat laatste geldt ook voor het dak.
Na het slopen kunnen de vloeren worden gelegd en worden de muren op de fundering gemetseld. Zodoende verrijzen er wanden naast de restanten van de woning. De oude woning wordt langzaam maar zeker geïntegreerd in de winkel.
 
In een volgende bouwfase zal de zijgevel van het winkelgedeelte met het platte dak aan de kant van de parkeerplaats ongeveer vijf meter worden opgeschoven in de richting van Heeswijk. Daardoor wordt de parkeerplaats groter. De gehele winkel is daarna als het ware een stukje opgeschoven naar het noorden.
 
Wanneer je de rotatorfoto vergroot kun je in het animatiebeeld achter de winkelwagentjes de nieuwe geel omrande ingang goed zien. Het is alsof de ingang nog steeds op dezelfde plek zit, maar dat is niet zo. Het is een nieuwe ingang die, op dezelfde wijze als vroeger, in de uitstulping om de hoek aan de achterkant is gerealiseerd.
 
Op de tekening zie je ook de dubbele rij parkeerplaatsen in het midden van de parkeerplaats en je ziet achter het gebouw een groene haag. De bedoeling daarvan is dat de omgeving netter wordt doordat allerlei winkelspullen niet meer te zien zijn. De vrachtwagens zullen achter deze heg gelost gaan worden en de buren hebben niet alleen een mooier uitzicht, maar waarschijnlijk ook minder geluidsoverlast. De kleuren van het gebouw gaan veranderen. Ook dat kun je goed zien. Donker grijs, licht grijs en rode daken. Duidelijk is dat men het bestaande hoofdgebouw zal gaan oppimpen.
 
Foto’s Wim van der Lubbe
Tekst Fred Lennings
Bewaren
Bewaren