Redactioneel

170212 ine-Kilsdonksemolen_27Voorkant_KopieDe oliedag is druk bezocht. Met veel interesse wordt er gekeken hoe de eerste walnoten geslagen worden en de eerste druppels olie in de bakken vallen.

meer foto's

 

In het bezoekerscentrum kan bekeken en geproefd worden waar je de verschillende soorten olie voor kunt gebruiken.

Ad van Lamoen laat zien hoe je zeep kunt maken of hoe je de lijnolie kunt gebruiken voor het onderhoud van bijvoorbeeld je heggenschaar. Jolan van Meer, kunstenares, laat zien hoe zij olieverf gebruikt bij het schilderen. Sjra Janssen maakt voor ieder een persoonlijk stamppotje klaar met het gebruik van walnotenolie. Wat eten we vandaag? Stamppot……En de kinderen slaan er ook lustig op los om een nootje te kraken.

Buiten tref ik het Boerenbruidspaar aan uit Boerdonk, die met het hele gezelschap foto’s komen maken bij de molen. En wat treft nu het toeval…een van de getuigen komt hier van Beugt! Edwin van Houtum is de zoon van Betsie van Houtum. Maar hij is acht jaar geleden met zijn varkensbedrijf verhuisd naar Boerdonk. ‘Eerst foto’s maken en straks gaan we dan lekker een broodje eten bij ons moeder’, vertelt Edwin met een grote glimlach op zijn snoet.

De oliemolen werkt op volle toeren.’ En de windmolen wordt gedraaid voor de prins’ , vertelt molenaar Gijs van Liempd. Daar moet ik wel nader uitleg over krijgen wat die uitdrukking betekent.

Deze uitdrukking stampt uit de tijd van de 80-jarige oorlog. De Spanjaarden belegerden onze steden en hongerden het volk uit om ze te kunnen veroveren. Nu stonden de molens vaak aan de stadswallen en ons volk was niet voor een gat te vangen. Ze lieten de molens gewoon draaien zonder dat er graan was. De Spanjaarden werden daardoor op het verkeerde been gezet en dachten dat er nog genoeg graan en dus voedsel was. Zij gaven na een tijd het beleg op en de ‘ Prins’ bleef!!!

Tekst en foto’s: Ine Zonneveld