Redactioneel

170117-wvdl-RodenburgVOORKANT KopieDe loting voor de nog vrije kavels van woningbouwplan Rodenburg heeft op dinsdagavond 17 januari plaats gevonden in Cultureel Centrum Servaes.

Meer foto's

Nadat voor 1 juni 2016 alle gegadigden voor bouwgrond zich hebben ingeschreven, blijkt in het najaar dat er stukken grond beschikbaar komen. Een aantal aspirant bouwers heeft zich om verschillende redenen teruggetrokken en daardoor zijn er nog bouwkavels over.

Er zijn meerdere liefhebbers voor de kavels en dus wordt er geloot. Nadat de notaris de presentielijst heeft voorgelezen, wordt duidelijk dat er slechts 9 woningzoekenden mee mogen loten. Volgens de regels dient men namelijk aanwezig te zijn om mee te kunnen doen. 

Na een korte inleiding door Melissa van Driel en Thijs van Kessel van de gemeente Bernheze schrijven zij de namen van de gegadigden op enveloppen en die gaan in een plastic zak. De notaris trekt daarna de enveloppen een voor een uit de zak. De namen worden in volgorde van trekking op een lijst gezet. De bedoeling daarvan is dat degene die boven aan de lijst staat, het eerste een bouwkavel mag kiezen.

Door op een grote kaart de kavel, die men wil hebben, aan te wijzen, maakt men kenbaar welk perceel de voorkeur geniet. Op die manier hebben negen personen of stellen op volgorde van de lijst hun keuze kunnen maken. Het lijkt er op dat iedereen wel iets van zijn of haar gading gevonden heeft.

Na afloop van dit gebeuren gaan de toekomstige bewoners op zoek naar degenen die een kavel in hetzelfde blok hebben weten te bemachtigen. Dit met het doel afspraken te maken voor nader overleg. Tijdens dat overleg kunnen ze bekijken of en hoe men de kavels in een bouwblok hetbeste kan verdelen. Tevens kan dan worden gesproken over het gezamenlijk voorbereiden en uitvoeren van de bouw van de woningen.

De gemeenteraad zal op 6 februari het bestemmingsplan vaststellen. Dat moet daarna nog zes weken ter inzage liggen en kunnen omwonenden bezwaar aantekenen. Na de definitieve vaststelling van het bestemmingsplan zal de toewijzing van de kavels en verkoop van de grond plaats gaan vinden. Iedere bouwlustige heeft vanaf dat moment nog 26 weken de tijd voordat het definitieve koopcontract getekend moet worden. Tot die tijd kan men zich eventueel nog terug trekken door aan te geven niet tot koop van het perceel over te willen gaan. In de komende periode moet er nog veel werk worden verzet. Het gehele plan moet eerst ook nog bouwrijp gemaakt worden.

Foto’s: Wim van der Lubbe . Tekst: Fred Lennings.