Redactioneel

160330-jvdb-plein1969 VoorkantOnder de titel ‘Plein 1969 moet groen blijven’ plaatste Progressief Bernheze op 12 december een oproep op deze site waarin de inwoners van HaDee wordt gevraagd een petitie te tekenen voor het behoud van het groen op Plein 1969.

Natuurlijk is het ieders goed recht door middel van een petitie te ijveren voor behoud van meer platanen op Plein 1969.

De vraag is echter of een petitie in dit geval wel de goede keuze is, omdat de bevolking van Heeswijk-Dinther gedurende lange tijd inspraak heeft gekregen bij het ontwerpen van het vernieuwingsplan.

Meer foto's

Inspraakavond

Na een lange periode van studie en een paar keer overleg (in CC Servaes) in 2015 met de inwoners van ons dorp, organiseerde Actief Burgerschap woensdagavond 30 maart 2016 een bijeenkomst in de aula van gymnasium Bernrode (zie het verhaal getiteld ‘Breed draagvlak voor plan Plein 1969’ op 31 maart 2016 op deze site).

Het was een zeer goed bezochte inspraakavond (geschat 160 aanwezigen) waarop men de toekomstige veranderingen van Plein 1969 uitvoerig heeft uitgelegd. Duidelijk werd dat de aanpassingen aan het plein alleen kunnen worden uitgevoerd als een groot deel van de platanen verdwijnt. Kort voor de bijeenkomst in Bernrode was overigens het gehele plan al uit de doeken gedaan in d’n Hadeejer van maart 2016 op blz. 29.

Uit het ontwerp blijkt dat de oppervlakte van het plein kleiner wordt door de komst van het Grand Café. Doordat de werkbare oppervlakte hetzelfde moet blijven dient de huidige, nauwelijks bruikbare rand van het plein met de hobbelkeitjes en platanen beter benut te worden. Zonder het weghalen van vele bomen kan het plan niet door gaan, want dan houdt men te weinig ruimte over.

Vandaar dat veel platanen ergens anders in onze gemeente een plek moeten gaan krijgen. Op betreffende avond is ook verteld, dat tegenover de nieuwe COOP een kunstwerk komt in de vorm van een grote niervormige plantenbak van natuursteen en beton met allerlei planten en struiken. Dit alles met als doel meer groen op het plein te verkrijgen.

Aan het eind van de inspraakavond werd de mening van de aanwezigen gepeild en bleek dat de overgrote meerderheid het plan goed keurde. Democratisch werd besloten het gemeentebestuur van Bernheze voor te stellen de vernieuwing van Plein 1969 in gang te zetten.

Negeren democratisch genomen besluit

Omdat het ruim een half jaar later zover is dat de platanen weggehaald gaan worden, dient er een kapvergunning te worden aangevraagd. Nu blijkt dat een aantal mensen wil voorkomen, dat het plan tot verandering van Plein 1969 wordt uitgevoerd. Onder andere Progressief Bernheze wil dat het plein groen blijft. Deze politieke partij stelt dat een nieuwe invulling van het plein niet ten koste mag gaan van het groen en roept de gemeente op een nieuw plan te maken.

De vraag is nu of men bij Progressief Bernheze de afgelopen 1½ jaar heeft zitten slapen. Natuurlijk is het een goed idee te bezien of er zo veel mogelijk bomen kunnen blijven staan. Maar een oproep een nieuw plan te maken is een partij als Progressief Bernheze onwaardig. Het druist in tegen de grondbeginselen van de democratie omdat we hier te maken hebben met een proces van democratische besluitvorming, waarin iedereen in ons dorp mee kon praten en meebeslissen. Het rechtvaardigt in ieder geval niet het blokkeren van de uitvoering van een plan tot verandering en verfraaiing van Plein 1969.

Tekst: Fred Lennings. Foto’s: Jan van de Bosch