Redactioneel

161117-pk-GerardVeldersLezing over bierbrouwen door Gerard Velders.

In 3000 v. Chr. hadden de Egyptenaren al bier.
Haver werd als graansoort het eerste gebruikt voor het maken van bier. Daarna ook tarwe en gerst. Gerst is er het beste voor geschikt.
Mout is een heel belangrijk onderdeel van het proces. Het is ontkiemde graan, dat geplet werd, maar wel heel blijft.
Hop werd vanaf 900 aan het proces toegevoegd en geeft de smaak aan het bier.
In ’s-Hertogenbosch waren indertijd veel brouwerijen, die lagen allemaal langs de Binnendieze. In eerst instantie voor het water. Maar toen de Binnendieze steeds meer als riool werd gebruikt en ook de waterputten waren vervuild werd het water in tonnen op schepen van elders aangevoerd. Het bier behoorde vanwege de zuiverheid tot de eerste levensbehoefte.
Het Abdijbier, wat we hier sinds kort hebben, wordt gebrouwen in de Abdij van Val-Dieu net over de grens in België (bij Maastricht). Natuurlijk werd er ook even van geproefd.
Deze avond waren er - in tegenstelling tot andere avonden bij de Wojstap - vooral mannen op de lezing af gekomen.

Tekst en foto's Peter Kriele