Redactioneel

161003-ine-Ontsluitingsweg11VOORKANTDe nieuwe weg van de N279 naar de Retsel is nagenoeg klaar. De beide rotondes en de nieuwe brug over de Aa liggen er al en komende week gaat de asfaltering van start.

Meer foto's

In het komende plantseizoen moeten ook de bomen en het groen worden aangebracht, daar is een plan voor gemaakt. Op deze inloopavond wilde de gemeente Bernheze graag de tekeningen laten zien aan de omwonenden en geïnteresseerden.

Er waren veel bewoners van Laverdonk aanwezig en ieder kreeg persoonlijk een uitgebreide uitleg over de plannen voor de beplanting, waarbij vragen konden worden gesteld. Dat bracht onderling ook een heleboel gesprekstof op tafel. Er werd flink over en weer gepraat. Alleen het ‘ lezen’ van de tekening was voor een aantal mensen al een hele kunst. Maar ook daarin waren ze elkaar tot steun.

Zoals het er uitziet is er rekening gehouden met alle bijtjes, vlinders, insecten en vleermuizen. De vleermuizen krijgen zelfs op hun vliegroute drie nieuwe bomen aangeplant om veilig de weg te kunnen overvliegen. Er worden veel bloeiende struiken en hagen voor de kleinere insecten geplant.

Maar de omwonenden maakten zich toch wel zorgen en hopen dat hun uitzicht wel weer groener zal gaan worden. Eerst keken ze vanuit hun keukenraam naar een bos en nu naar auto’s en verlichting.

Er werd ook met nadruk gezegd dat er ruimschoots geïnvesteerd mag worden in de aanplant van bomen en struiken. Natuurlijk is het nu nog een kaalslag, maar over een aantal jaren als alles goed aangeslagen is zal bijna niemand meer weten hoe het er voorheen uitzag. En is het Aa-dal hopelijk een prachtig natuurgebied voor mens en dier.

Tekst en foto’s: Ine Zonneveld