Redactioneel

150206-wvdl-Sleuteloverdracht22VOORKANTTegen elven wandel ik de zaal van een al volle Toren in. Zo te zien heeft HDL er zin in. De Kornuiten blazen z’n best om de sfeer er nog beter in te krijgen.
Opperbok Len van Houtum opent de bijeenkomst en Annie van Menzel wordt, als Eresnevelgeit, met haar man Bert op het podium geroepen. Een proclamatie wordt overhandigd en “lang zullen zij leven” nog in de Donatusstraat.
Meer foto's

Dan is het woord aan Jan Glastra van Loon. Hij zal de sleutel van het Snevelbokkenrijk overhandigen aan de prins. Maar eerst moet Prins Sander d’n Urste met zijn adjudant, broer Nick, nog wat testen afleggen. Zoals; Noem vijf raadsleden. En Sander begint: ”Marco Konings, Matthieu Bosch, Len van Houtum (de zaal lacht), Ad Donkers, Marjo Lucker (er wordt weer gelachen), Jan Prinsen, Jan Bouwman en Ad Donkers. De zaal op de hand en het vertrouwen van wethouder Glastra van Loon groeit. Vervolgens moet er nog een magische puzzel worden opgelost om te zien of het wel snor zit met de zakelijke capaciteiten van onze verse Prins.

Het moment is aangebroken. De sleutel wordt officieel overhandigd en de Prins mag zijn volk het zijne noemen voor een heel jaar. Dat doet hij met veel charme. De scherpe teksten met goede grappen slingert hij de zaal in en het volk eet uit zijn hand. Of wellicht bij de Prins thuis want hij meldt dat hij een pallet eieren heeft ingeslagen. Tevens laat de Prins de wethouder ook een proef afleggen. Deze Amsterdammer van origine mag bier gaan tappen voor zijne dorstigheid Sander en zijn side-kick Nick. Dat terwijl de hele zaal wordt verzocht een polonaise te starten, zodat de mannen van bier kunnen worden voorzien. Wethouder Glastra van Loon slaagt en de broers sluiten hun minicabaret af met goede eiken grappen en een kleine verwijzing naar een ander duo: Nick en Simon. Laat u zich niet verwarren. Onze Prins en Adjudant stinken niet naar vis. Nee, zij hebben er zin in. Carnaval komt zeker goed met die twee aan het roer. Ik heb in elk geval zin in een Steengoede Carnaval!

Tekst: Nadja van Driel
Foto’s: Wim van der Lubbe