Redactioneel

150920-wvdl-Parachute springen_35VOORKANTHet bekende donkere motorgeronk van de Dakota Douglas C47 kondigt de sprongen aan van de parachutisten van het Rond Canopy Team, ter herdenking van de operatie Market Garden in september 1944.
 
We staan aan het einde van de Laverdonk, bijna op de hoek met de Kildonkseweg. Eerst springen er 11 re-enactors met ronde bollen. Dat zijn de groene ronde parachutes, zoals ze ook in 1944 werden gebruikt. Een van hen landt in het mais, want een deel van het landingsterrein is dit jaar met mais beplant. Gelukkig vindt de ongelukkige parachutist snel zijn weg naar het aangrenzende weiland, want een dergelijk maisveld is net een doolhof.
 
 
Dan komt het gebrom weer terug. De Dakota duikt opnieuw naar beneden en dropt 12 para’s; wederom voorzien van groene “ronde bollen”. Van deze groep landen ze allemaal keurig op het weiland.

De toeschouwers, geschat ruim honderd, beginnen al naar huis te gaan. Het vliegtuig komt echter nog een keer terug. Hij blijft duidelijk op grotere hoogte en daardoor denken nog meer belangstellenden dat het evenement is afgelopen.

Dat is even wel niet het geval, want een enkele parachutist springt op deze grotere hoogte uit de Dakota. Hij maakt een vrije val en vliegt heel even zonder parachute door het luchtruim. Na enkele seconden gaat zijn parachute gelukkig open en dan hangt hij aan een rode zogenaamde “free faller”. Dat is een parachute die er uit ziet als een matras. Het voordeel is dat deze parachutist op een vierkante meter nauwkeurig kan landen. Hij komt dus echt niet in het mais terecht.

Eigenlijk jammer, dat men in 1944 nog niet over zulke prachtige parachutes beschikte.

Tekst: Fred Lennings
Foto's: Wim van der Lubbe
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen