kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Zondag 15 oktober 1944

In de nacht van zaterdag op zondag sloegen verschillende granaten in, o.a. bij M. Verbruggen, M.v.d. Ven, meester Croonen en op het schuurtje van C. Nelissen.

De granaten richtten nog al vrij veel schade aan de huizen. Men zegt dat er hier in de nacht drie Engelsche soldaten door granaatscherven zijn gewond. Er werden geen burgers gewond.

Vandaag is mijn verjaardag. In de morgen werd ik gefeliciteerd door Maria en vele keldergasten. Allen spraken de hoop uit dat ik mijn volgende verjaardag onder gunstiger omstandigheden mocht beleven. Ik ben vandaag niet naar huis geweest. Om negen uur werd in de boterkamer de H. Mis gelezen voor de oorlogsslachtoffers van Dinther. Alle gelovigen die bij de H. Mis tegenwoordig waren, ontvingen de H. Communie, ook de zieken in de kelder.

De H. Mis werd opgedragen door den Eerwaarde Heer Vollenbrecht van de abdij. De plechtigheid slaagde goed. 's Middags verschafte den pot puree, boontjes en hasjee. Verder den dag doorgebracht in de omgeving van de kelder. Er wordt in de omgeving nog druk met zwaar geschut geschoten. Tegen den avond vielen er nog granaten in de omgeving van de Aa, en een granaat kwam terecht bij de Weert voor het huis, die niet ontplofte. Buiten begon het om ongeveer 10 uur in de avond te regenen.

En zo verliep den vierde zondag van de invasie in Nederland en de derde zondag in de schuilkelder. Hoe lang nog?