kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Maandag 9 oktober 1944

Rustige nacht geweest. Om half negen ging ik even naar huis. Geen nieuws.

Om tien uur weer naar de schuilkelder gegaan. Het was stil, nergens geen geschut. Tegenover den dokter Lebeau gekomen daar hoorde ik opeens het fluiten van een granaat. Ik sprong vlug van mjjn fiets om te dekken. Ze ontplofte ergens achter de kerk. Weer vlug op mijn fiets en naar de schuilkelder toe.

Onderweg hoorde ik nog twee granaten meer ontploffen, zeer kort in mijn omgeving. Vlug de schuilkelder in. Er vielen nog een zestal granaten aan de Aa-kant zonder echter schade aan te richten. Den pot verschafte vandaag erwtensoep.

De dag verder doorgebracht in de omgeving van de schuilkelder. Weinig schieten niets bijzonders. Carel Hermes kwam uit Helmond een bezoek brengen aan H.v.d. Meiden, in de schuilplaats. Helmond was bevrijd. In Helmond ging het leven weer iets normaler.

Hermes vertelde dat gisteren Prins Bernard een bezoek aan Helmond had gebracht.

Vele mensen drukten de Prins de hand. En het was een ontroerend ogenblik toen een grote mensenmenigte uit volle borst het Wilhelmus zong. We hebben in de schuilkelder een drietal zieken echter niet van ernstige aard. Zelf heb ik vandaag ook last van hoofdpijn. Het moet officieel dat de Duitse hoofdmacht op Utrecht terugtrekt. Hier in de buurt is echter weinig activiteit.

In Berlicum hebben echter hevige gevechten plaats, n.m. van man tegenover man. De havenwerken in Rotterdam moeten ontzettend veel verwoest zijn. Vele grote winkels en warenhuizen in Amsterdam worden opgeblazen door de Duitsers. Er wordt hier op de deur juist een bulletin aangeplakt met het bericht dat het spertijd is van 's avonds zeven uur tot 's morgens zes uur. Voor het naar bed gaan omstreeks 11 uur zie ik in de verte een hevige brand. Er wordt geweldig veel verwoest en platgebrand.