vispotje

 

Menugang: Hoofdgerecht
Aantal personen: 6
Soort: Stoofpotje met vis
Moeilijkheid:

 

Ingrediënten

  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote venkelknol + het groen, gehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • plukje of envelopje saffraan
  • ½ eetl. venkelzaad & ½ eetl. korianderzaad, uit de vijzel
  • ca.125 ml Pernod, Ricard of 51
  • 350 ml visbouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 kilo gram bijvangst: gefileerde wijting, schelvis, scharfilet of mix van bijvangst
  • ca. 200 gram bladerdeeg
  • 1 ei

Bereiding

Ossenhaas

Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak glazig. Voeg de venkel en de knoflook toe en bak een minuut of 3-4 mee. Roer de tomatenpuree en de specerijen erdoor en bak tot het zoetig gaat ruiken. Blus de pan af met een glas Pernod. Laat het ietwat inkoken en giet er dan nog de bouillon bij. Breng de boel aan de kook en laat het dan op lager vuur zo’n 12 minuten sudderen tot de venkel beetgaar is. Draai het vuur uit. Meng de vis door de saus en schep alles in een ovenschaal.

Rol het bladerdeeg uit op de maat van de schaal, maak een gaatje in het midden, smeer wat geklopt ei over de rand en pas het deeg erop. Versier en smeer het deeg in met de rest van het ei.

Bak de vispot 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.