Agenda CC Servaes

Agenda

Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Per week Zoeken
Trio Saffraan: meditatief drumconcert in Abdij
Woensdag, 12 December 2018, 20:00
Hits : 195
Trio SafraanVandaag komt het trio “Saffraan” met een ritueel drumtheater naar de Abdij van Berne. De drie vrouwen geven een meditatief concert op framedrums, waarbij zij aansluiten op de Advent-tijd in het jaar. Het concert heeft als titel “De verwachting van het Licht” gekregen.
Het trio Saffraan kiest uit haar repertoire, uit traditionele ritmes en improvisatie die ritmes, die de verwachting en hoop naar Licht, in deze donkere dagen het helderst verklanken. Er zal gedrum, gezongen en gesproken tekst te horen zijn.
Met hun passie, voor ritme, rituelen en klank nemen zij mensen mee op een magische, muzikale reis door de wereld van de framedrums. Uniek in combinatie met de stilte die hoort bij de Abdij.
 
 De entree bedraagt € 5,= inclusief koffie/thee na afloop van het concert. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Trio Saffraan
Saffraan ritueel drumtheater wordt gevormd door Sahaja Pragt, Irmgard Cottaar en Barbara Loen. In deze Adventstijd staan zij stil bij de weg door het duister naar het licht, en vooral ook op de “verwachting van dat licht”.
Zij zoeken uit het repertoire, uit traditionele ritmes en vanuit improvisatie naar klanken die qua gevoel daarbij passen. Ook zal er zo nu en dan een tekst klinken (gesproken of gezongen) rond dit thema.
Saffraan heeft veel ervaring met het afstemmen op een thema, waardoor elk concert ook weer helemaal anders is. Een meditatief concert vraagt meer rust en adem dan een regulier concert. In het concert worden de ritmes als het ware meer uitgesmeerd zodat de deelnemers ook echt de kans krijgen de trilling van de drums en de kwaliteit van een ritme in zich op te nemen, door zich heen te laten gaan.
Ook wordt er uitleg gegeven over de traditie van de framedrums. Er is na afloop gelegenheid om bij koffie of thee elkaar te ontmoeten, vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen.
 
Framedrums
Vele landen hebben hun eigen traditionele framedrum. Nederland is één van de weinige landen zonder zo’n echte traditie. De naam framedrum is een verzamelterm voor zogeheten "platte" drums: drums die je kunt bespelen terwijl je ze draagt, zoals een tamboerijn. Ze zijn er dus in allerlei soorten en maten, en komen over de hele wereld voor.
Framedrums behoren tot één van de oudste instrumenten ter wereld. De eerste religies ontwikkelden zich rond de beat van de drum. De ronde cirkel van de framedrum stond symbool voor de baarmoeder, de Oermoeder. Daarom waren het van oudsher dan ook vrouwen die de framedrums bespeelden, als hoedsters van harmonie en draagsters van leven. Zij gingen voor in ceremonieën om de samenhang van de gemeenschap te bekrachtigen, waarbij de verbinding met het ritme van de natuur ook tot uitdrukking kwam.
 
De framedrums zoals Mizhar, Tar, Lotusdrum en Riqq zijn bij Saffraan het muzikale uitgangspunt, gecombineerd met zang, dans, de ruimte en andere inspirerende elementen op de locatie. De trilling van de drums en stemmen en de dansante bewegingen dragen uit wat de vrouwen van Saffraan innerlijk ervaren.
 
The beat of your heart is the rhythm of your soul !
Het eerste geluid dat wij horen in de baarmoeder is het pulserende stromen van het bloed van de Moeder – een ritmisch doorgaande puls.
Het is wellicht daarom dat vele mensen reeds van oudsher gefascineerd zijn door ritme.
Drummen brengt je in contact met jezelf, je eigen hartslag, je eigen extase – oerextase – de magie en de kracht van ritme.
We zijn te allen tijden omgeven door ritme – door klank – door trilling …..
Locatie Abdij