Evenementen

marike moormanOp 6 oktober was de landelijke aftrap van een periode waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben. De gemeente Bernheze sluit daar graag bij aan met een aantal activiteiten. Zo worden deze week met de MooiBernhezekrant kaarten bezorgd die inwoners kunnen gebruiken om contact te leggen met iemand in de buurt.

Vanaf volgende week plant de gemeente iedere week een herdenkingsboom in elke kern. Ook gaan we samen met verschillende partijen aan de slag om een plan van aanpak te maken om eenzaamheid tegen te gaan.

Burgemeester Marieke Moorman: ‘Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. En we moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Met ‘Aandacht voor elkaar’ maken we de wereld een stukje mooier. Want juist in deze lastige tijd hebben we elkaar meer dan ooit nodig.’

Kaartenactie

Vijf verschillende kaarten met een gedicht en foto van de Bernhezer Kunstkring worden huis-aan-huis verspreid. Mensen kunnen hierop hun naam, telefoonnummer en een persoonlijke boodschap schrijven en de kaart bij iemand in de bus doen. De uitnodiging aan de ontvanger is om de afzender te bellen om een praatje te maken, als daar behoefte aan is. Hiermee wil de gemeente onderling contact stimuleren nu door corona veel mensen alleen thuis zitten.

Herdenkingsbomen

Vijf herdenkingsbomen moeten een blijvende herinnering worden aan deze ingrijpende coronaperiode. In week 47 komt de eerste herdenkingsboom aan de Schaapsdijk in Loosbroek te staan. Vervolgens iedere week een boom in een andere kern. Bij de bomen komt een plaquette met een gedicht van de Bernhezer Kunstkring en een QR-code die verwijst naar een verhaal uit die kern. In deze reeks verhalen vertellen inwoners op welke manieren zij in tijden van corona aandacht geven aan anderen. De verhalen worden ook gepubliceerd in de MooiBernhezekrant en het filmpje op het Youtubekanaal van de gemeente.

De bomen komen op de volgende plekken te staan: Schaapsdijk Loosbroek (week 47), Dorpsrand Vorstenbosch (week 48), Torenweg Nistelrode (week 49), Plein 1969/Geerke Heeswijk-Dinther (week 50), Wagnerplein Heesch (week 51).

Eén tegen eenzaamheid

In november organiseert de gemeente de bijeenkomst ‘één tegen eenzaamheid’ samen met Ons Welzijn en de GGD. Professionele en vrijwilligersorganisaties zijn welkom om samen te werken aan een plan van aanpak om eenzaamheid te bestrijden in onze gemeente. De gemeente Bernheze sluit hiermee aan bij het landelijke programma van het ministerie van VWS ‘Een tegen eenzaamheid’.