Evenementen

thumbnail Graafmachine-breekt-kade-door_854x686Tegelijk met de uitbreiding van de N279 tussen 's-Hertogenbosch en Veghel is in opdracht van waterschap Aa en Maas hard gewerkt aan een dynamisch beekdal voor de Aa nabij Berlicum.

Met dit nieuwe beekdal krijgt de Aa weer haar vrije, slingerende loop terug. Vrijdag 7 oktober stak Peter van Dijk, bestuurder waterschap Aa en Maas, de kade van de ‘oude’ en gekanaliseerde Aa door. Hierdoor kan het water het dynamische beekdal in gebruik nemen en een nieuw natuurgebied ontstaan.

Natuurwaarden verbeteren en wateroverlast voorkomen

Peter van Dijk: ‘Het doel van de werkzaamheden aan de Aa is om de natuurwaarden te verbeteren en wateroverlast in ’s-Hertogenbosch te voorkomen. Om de Aa in het Dynamisch Beekdal weer natuurlijk te laten functioneren, krijgt de Aa meer ruimte om te slingeren. De binnenbochten kunnen slibben tot flauwe bochten waardoor een typische omgeving ontstaat voor moerasvogels, de dotterbloem, kamsalamanders, bevers en ijsvogels. Ook zijn poelen voor amfibieën aangelegd en de kades afgewerkt. Door de aanleg van een fietsbrug is het beekdal nu een aangename omgeving om te wandelen en te fietsen. Naast het herstellen van de natuurwaarden kan het dynamisch beekdal overtollig water herbergen bij natte perioden. Hierdoor kan wateroverlast in ’s-Hertogenbosch voorkomen worden.’

‘Met de aanleg van deze nieuwe meander van de Aa is niet alleen de mogelijkheid gecreëerd om water te bergen, maar ontstaat ook veel nieuwe natuur voor vogels, planten salamanders, bevers en ijsvogels. Zo is er in Berlicum volop mogelijkheid om die nieuwe natuur te zien en te beleven’, aldus wethouder Mathijsen van Gemeente Sint-Michielsgestel.

Gedeputeerde Christophe van der Maat van Provincie Noord-Brabant: ‘Het is mooi om te zien dat met het oplossen van een probleem met de verkeersdoorstroming en de veiligheid op de N279 ook nieuwe natuur gecreëerd kan worden. Noord-Brabant wordt zo mooier én beter bereikbaar. We hebben als overheidspartners een moment gegrepen om heel intensief samen te werken en we mogen, wat mij betreft, enorm tevreden zijn met het resultaat!’

Omroep Brabant maakte opnamen tijdens het doorsteken van de kade

Waterschap Aa en Maas