Evenementen

Baron 1Willem baron Van den Bogaerde van Terbrugge (1882-1974) was de laatste edelman die Kasteel Heeswijk bewoonde. Een markant edelman zelfs. Hij stamde uit een familie met bijzondere voorvaderen en vol van even opmerkelijke familieverhalen.

Internationaal was hij zeker. Een carrière als diplomaat en een ridderschap bij de Orde van Malta bracht hem in buitenlandse cirkels. Zijn huwelijk met een hofdame versterkte de familiebanden met het Koninklijk Huis. Zijn kasteel Heeswijk, zijn kunstverzameling en zijn landgoed benadrukten zijn adellijke afstamming en leefstijl. In zijn wapenzaal had hij een eigen troon. In de kerk van Heeswijk plaatste hij een adellijke familiebank. En uiteraard was hij beschermheer van het Heeswijkse gilde.

Een opmerkelijke Heer van Heeswijk.

In en rond Heeswijk zijn er nog velen die zich de baron herinneren. Met hun verhalen en bijdragen is op het kasteel een expositie over deze markante edelman ingericht.

De expositie is te bezoeken van 2 tot en met 30 oktober tijdens openingstijden van het kasteel. Entree: € 10,00 p.p. (Brabants Landschap leden en Museumkaarthouders gratis toegang)

Via:Sint Willibrordus Gilde:

Brabantse Gilde_Ruiterdag_kasteel_Heeswijk1_1Van de 207 Brabantse gilden hebben er een aantal een standaardruiter. Hij rijdt op z’n paard en met het gildestandaard zo’n tien meter voor het gilde uit en maakt daarbij een zigzag beweging over de volle breedte van de straat. Dit doet hij om de weg vrij te maken, zodat het gilde een onbelemmerde doorgang heeft. Ook wordt de standaard meegevoerd tijdens wedstrijden op de diverse gildedagen.

Op zondag 2 oktober vindt vanaf 11.30 uur voor de eerste keer een Brabantse Gilde Ruitersdag plaats. Het Heeswijkse Sint Willebrordus gilde Heeswijk en Kasteel Heeswijk houden op het kasteel een vrije dag voor alle standaardruiters van de Brabantse Gilden. De ruiters kunnen dan ook hun vaardigheden in dressuur tonen en als prijs gildezilver winnen. Als spectaculaire einde zullen zij samen een fantastische ringsteekwedstrijd houden waarbij de paarden in volle galop onder de ring door gaan, echt een spektakelstuk.


Alle wedstrijden vinden plaats in de moestuin van het kasteel.
11:30 uur: Dressuurproef op toernooi veld in de moestuin.
13:00 uur: Defilé van standaardrijders en Sint- Willebrordusgilde Heeswijk
13.10 uur: Opening van de expositie “De Baron”
13:30 uur: Dressuurproef op toernooi veld in de moestuin.
15:00 uur: Wedstrijd ringsteken
Het publiek kan gratis de wedstrijden bekijken in de moestuin. Voor de expositie in het kasteel wordt entree gevraagd.