Evenementen

Actief BurgerschapBouwen op Rodenburg Schetsbijeenkomst 22 juni 19.30 uur in CC Servaes.De gemeente Bernheze heeft besloten om de bouwplannen in alle kernen te versnellen en heeft als eerste project Rodenburg in Heeswijk-Dinther gekozen.

Binnen twee jaar wil men hier ca. 130 woningen realiseren, waarvan ca. 40 sociale huur. Van die 40 worden er ca. 20 gebouwd door de Kleine Meierij.

Verder wil men vooral de regie bij de burgers laten. Desgewenst mag alles zelfbouw en CPO. En voor de invulling en uitvoering wil de gemeente samenwerken met Stichting Actief Burgerschap HD.

Tot oktober hebben “wij”, de mensen uit het dorp, de tijd om dit in eigen regie op te starten. Als dat dan niet genoeg opschiet, wordt bekeken of het nodig is om alsnog projectontwikkelaars in te schakelen.

Het motto van het project is: “Voor HD en door HD”.

Op 1 juni was de start , de presentatie, met een daverende bijeenkomst in Servaes, met meer dan 250 bezoekers. Kandidaat bouwers, kopers, huurders, investeerders en ook ondernemers. Iedereen werd gevraagd zijn/haar

e-mailadres te geven, en die Rodenburg adressenlijst groeit nog steeds. Opgeven voor die Rodenburg e-mailadreslijst kan bij de gemeentelijke projectleider: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij het secretariaat van actief burgerschap: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Informatie en nieuws is te vinden op de gemeentelijke website (https://www.bernheze.org/inwoners-en-ondernemers/wonen/nieuwbouw/heeswijk-dinther/rodenburg/ ), en in media, zoals www.hadeejer.nl.

Daarnaast houden wij iedereen die zich heeft opgegeven, op de hoogte via nieuwsbrieven en emails.

Hoe verder?

Op de presentatie zijn al een aantal groepjes gevormd die willen samenwerken. Sommige hebben al gekozen voor CPO en voor een bouwbegeleider. Anderen willen veel of alles zelf bouwen. Velen weten het nog niet precies.

Voor CPO is een samenwerkende groep en deskundige procesbegeleiding een voorwaarde. Ook andere groepen, zoals huurders, staan veel sterker als ze samenwerken. Soms behoren mensen tot meerdere groepen.

Actief Burgerschap ziet als haar eerste taak nu om de mensen met hetzelfde soort doel, bij elkaar te brengen.

Als dat loopt, kunnen binnen zo’n groep plannen en invullingen uitgewisseld worden en passende partners gezocht.

We kunnen nu de volgende groepen vormen, en daarna ook met elkaar in contact brengen:

* “CPO”, collectief particulier opdrachtgeverschap. Dat is de grootste groep. En al snel: meerdere groepen.

* “Zelfbouwers” en IPO

* “Twee onder een kap” bouwers. Dat is toch een aparte vorm, twee opdrachtgevers samen.

* “Huurders”. Investeerders of bv ouderen die een beneden-boven woning willen bouwen (bovenwoning met eigen opgang en adres verhuren), kunnen belang hebben bij contact, of zelfs een contract met huurders. Een huurderscollectief kan proberen om investeerders te vinden.

* “Investeerders”, bijv. van een serie sociale huurwoningen. N.B. Misschien is ook een HD investeringsfonds mogelijk, waarbij burgers met spaargeld of pensioengeld veilig en met goed rendement kunnen inleggen.

Voor elke groep is op 22 juni een aparte badge, sticker, zodat je elkaar direct herkent. De groep “huurders” is er al (Marion van Waas). Op deze dag kunnen mensen kennismaken en zich – geheel vrijblijvend - inschrijven in een groep. Wie nu al contact wil met andere mensen uit een groep, kan zich bij Actief Burgerschap opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tijdelijk is dat het secretariaat van alle groepen. N.B. Dat beperkt zich tot verzamelen en aan de groepsleden rondsturen van namen en reacties. Antwoord op alle vragen zal meestal pas op 22 juni lukken.

Programma

Om 19.30 starten we in CC Servaes met de eerste vervolgbijeenkomst, waar we meteen serieus aan de slag gaan.

Wat we op die avond willen:

* Beginnen met algemene informatie over de invulling van deze avond.

* Kennismaken en bijpraten met andere mensen met vergelijkbare plannen of wensen als jezelf. In elk geval afspraken maken over een eigen contactpersoon en een e-maillijst van elke groep.

* Met die groep gaan kijken wat je ongeveer wilt, hoeveel woningen, welke organisatie en begeleiding.

* In je eigen groep en vervolgens kijken waar dat zou kunnen, een eerste “schets”van de verkaveling.

* Afsluiting.

Bouwen voor het dorpsbelang?

Zoals gezegd wil Actief Burgerschap ook het algemeen dorpsbelang in de plannen betrekken.

* Wij willen bevorderen dat er ruim voldoende sociale huurwoningen worden gebouwd, niet alleen door de Kleine Meierij, maar ook door particuliere investeerders. Die sociale huurwoningen zijn er nu veel te weinig in HD. Het is een zeer rendabele en veilige investering en je dient het dorpsbelang!

* Ook willen wij de bouw bevorderen van betaalbare koopwoningen. Daarbij denken wij aan eengezinswoningen op een kleine kavel, bv 100 m2, voor ca. € 125.000. Dat is volgens experts mogelijk, eventueel met stukje eigen/latere afbouw. Dit soort woningen en prijzen voorzien in een grote behoefte en worden nu in Heeswijk-Dinther nooit aangeboden. Bovendien is het eigenbelang: Jeugd nu binnenhouden verbetert de leefbaarheid én de huizenprijzen over tien jaar.

* Dat geldt ook voor seniorenwoningen met een aparte ingang (en adres) naar de verdieping. Dus beneden de ouderenwoning en een starterwoning op de bovenverdieping. Dat kan als koopwoning (door de oudere meestal) of voor verhuur onder en boven door een investeerder.

* Duurzaam bouwen en een goed woonklimaat zijn het streven voor het hele gebied.

Antwoord op enkele gestelde vragen

* Vr: Ik wil een huis bouwen en dat daarna verhuren, als pensioenvoorziening. Mag dat? Antw: ja

* Vr: Ik wil graag de precieze kavelindeling weten. Antw: Die is er nog niet. Wel is er een grove indeling van het gebied (zie website gemeente). Op 22/6 beginnen we zelf met inventariseren en indelen.