Evenementen

Pianoforte-Kasteel-Heeswijk21ste Pinksterdag zondag 15 mei geeft het Ensemble Sounds een kasteelconcert in Kasteel Heeswijk om 16.00u.Dan gaat de zogenaamde Geelvinck- Broadwood concertcyclus van start.Kenmerkend in elk concert is de muzikale rol voor de Broadwood Pianoforte vleugel anno 1840 die door het Museum Geelvinck Hinlopen Huis aan Kasteel Heeswijk in bruikleen is gegeven.

Deze authentieke vleugel is geheel gerestaureerd en heeft z’n kenmerkende klank behouden. Op 15 mei zal de bijzondere Broadwood vleugel opnieuw en als vanouds te horen zijn.

‘Broadwood’ vleugel anno 1840

‘ENSEMBLE SOUNDS’, GETALENTEERDE MUSICI

Het concert in de Salon van Kasteel Heeswijk wordt verzorgd het Ensemble SOUNDS (2013) dat meestal als fortepianotrio optreedt en in verschillende formaties repertoire uit de 18e en 19e eeuw speelt op instrumenten uit die tijd. Het trio speelde al eerder op Kasteel Heeswijk. De musici kijken veelvuldig over de grenzen van die eeuwen heen en slaan zo een brug naar repertoire van vandaag. SOUNDS dat wordt gevormd door Kaoru Iwamura (fortepiano), Barbara Erdner (viool) en Nina Hitz (cello) is speciaal voor het optreden in Kasteel Heeswijk versterkt met Esther van der Eijk (altviool) en Maria Vahervuo (contrabas).

PROGRAMMA

Op deze 1ste Pinksterdag brengen de dames zorgeloos en ontspannen werk om van te genieten:
Johann Georg Albrechtsberger (Wenen 1736 – 1809) – Quartetto VI. in D gr voor lage strijkers,
– Adagio- Fuga poco allegro- Menuetto Trio- Finale Scherzando
Felix Mendelssohn (Hamburg 1809 – 1847) uit Lieder ohne Worte Op. 19-1, 2, 3 (1832)
– Andante con moto – Andante espressivo – Molto Allegro e vivace (Jägerlied)
Franz Schubert (Wenen 1797 – 1828) – Sonatine voor viool en fortepiano Op. 137 -1 in D (duo)
– Allegro molto – Andante – Allegro vivace
> PAUZE
Franz Schubert – Pianokwintet in A-groot, D 667 (1819) Forellenkwintet
I. Allegro vivace II. Andante III. Scherzo: Presto IV. Thema mit Variationen: Andantino V. Finale: Allegro giusto

TOEGANGSKAARTEN, RESERVERINGEN EN INFORMATIE

Toegangskaarten voor dit concert kosten € 18,– en kunnen digitaal worden gereserveerd (voorkeur) via de website van Geelvinck. Klik hier voor reserveringen. Houders van een Museumkaart krijgen korting bij een on-line aankoop van een concertticket. Resterende kaarten (vol tarief) zullen op de dag zelf aan de kassa van Kasteel Heeswijk beschikbaar zijn.

TIP! Bezoekers die een half uurtje eerder komen, hebben ook nog even de gelegenheid om het kasteel van binnen te bekijken. Zeker de moeite waard!

Informatie over dit concert wordt u graag gegeven door Axel Wenstedt. Via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06 22 01 47 85 (tussen 12:00 en 20:00 uur, bij geen gehoor s.v.p. de voicemail inspreken).

OVER DE MUSICI

Kaoru Iwamura, fortepiano

Kaoru Iwamura studeerde piano in Tokio en ontwikkelde een grote interesse voor de historische uitvoeringspraktijk, in het bijzonder die van de fortepiano. Haar passie voor de fortepiano bracht haar naar Nederland waar ze zich verder specialiseerde in de fortepiano aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam en in Salzburg. Kaoru heeft verschillende prijzen achter haar naam staan, geeft masterclasses en is regelmatig te horen in solorecitals en in ensembles in Europa en in Japan.

Kaoru is mede-initiatiefnemer en zit sinds 2011 in de jury van het Geelvinck Pianoforte Festival voor tafelpiano. Als bestuurslid van de Stichting Sweelinck Collectie zet zij zich in voor de promotie en het behoud van een unieke verzameling fortepiano’s.

Barbara Erdner, viool

Barbara Erdner heeft viool gestudeerd aan de Hochschule Mozarteum te Salzburg waar zij met onderscheiding afstudeerde. Na haar eindexamen studeerde zij barokviool bij Lucy van Dael en volgde zij masterclasses bij Shmuel Ashkenazy en Ivry Gitlis (viool), Hiro Kurosaki en Enrico Gatti (barokviool). Zij werkte mee aan radio- en cd-opnames met verschillende ensembles, trad op tijdens verschillende internationale festivals en speelde in producties van Jeunesse Wien en de Wiener Musikverein.

Tegenwoordig speelt zij in kamermuziekensembles zoals ‘La Compagnie Baroque’, ‘L’aimable Accord’ en ‘Le cercle Musical’ en in diverse andere internationale ensembles. In het Leidse Barockensemble treedt ze op als concertmeester en solist.

Nina Hitz, cello

Nina Hitz studeerde cello bij Walter Grimmer en Raphael Wallfish en verdiepte zich in de historische uitvoeringspraktijk. In 2004 voltooide zij haar barokcello studie bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Nina Hitz zoekt naar het onbekende en het onontdekte in de muziek en daar buiten; naast haar werkzaamheden als barokcelliste houdt zij zich intensief bezig met experimentele muziek, filmmuziek, improvisatie en muziektheater.
Nina Hitz werkte mee aan talloze producties op muziek/theater/dans gebied en speelt bij verschillende Nederlandse en Zwitserse ensembles.

Esther van der Eijk, altviool

Esther van der Eijk studeerde in Nederland altviool bij Else Krieg en Jürgen Kußmaul. In Italie studeerde ze aan de Scuola di musica di Fiesole bij Antonello Farulli. Aansluitend speelde ze enkele jaren in het Radio Symfonie Orkest, maar de Oude Muziek bleef lonken, zodanig dat ze zich specialiseerde in de Historische Uitvoeringspraktijk bij violiste Lucy van Dael en in 2000 met het European Union Baroque Orchestra door Europa toerde.
Vanaf dat moment speelt Esther met veel verschillende nationale en internationale groepen. In 2005 was zij medeoprichter van de Holland Baroque Society en zorgt als lid van het artistiek team voor de avontuurlijke concerten van de Society.
Esther speelt op een prachtige altviool uit 1700 (Pieter Rombouts) die haar ter beschikking wordt gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Maria Vahervuo, contrabas

Maria Vahervuo is docent violone en barok-contrabas aan het Conservatorium van Helsinki en de Sibelius Academy in Finland. Zij werkt als violone- en contrabasspeler in ensembles en orkesten die zich toeleggen op oude muziek, zoals L’Orfeo Baroque Orchestra in Oostenrijk, Le Cercle Harmonie in Frankrijk, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het Helsinki Baroque Orchestra, The Finnish Baroque Orchestra en het ensemble voor eigentijdse muziek SAMA.

+ GOOGLE CALENDAR+ EXPORTEER NAAR ICAL

GEGEVENS

Datum:mei 15Tijd:16:00 - 18:00

Evenement Categorie:Evenement

ORGANISATOR

Museum Geelvinck Hinlopen Huis

LOCATIE

Kasteel Heeswijk