Dorpsnieuws

IVN Bernheze natuuredOp zondag 21 mei kun je meewandelen in de omgeving van Vorstenbosch. De wandeling voert je langs afwisselende landschaps-elementen en prachtige natuur. De tocht duurt ruim 2 uur en staat onder leiding van ervaren natuurgidsen van IVN Bernheze.

Om 9.30 uur wordt gestart vanaf de Riethoeve, Lendersgat 1, in Vorstenbosch.

De wandeling gaat langs de Leijgraaf waar de natuur nu volop in bloei staat. Bij de peelrandbreuk krijg je uitleg over de Wijstgronden en het ontstaan van dit landschap. In het Annabosje kun je de koekoek te horen en dan loopt de wandeling naar Bedaf.

Omgeving Vorstenbosch
De omgeving van de Riethoeve waar gestart wordt, kent een rijke historie en is een belangrijke plek voor Vorstenbosch. De kapel herinnert aan vroeger tijden en de bedevaartplek die hier ontstond. Via de Leijgraaf loopt de wandeling naar het Annabosje, een kenmerkende plek voor deze omgeving. Hier loopt de Peelrandbreuk en zijn de wijstgronden te vinden. Dit zijn hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt waardoor de biodiversiteit groot is.
Tot slot loopt de wandeling langs de stuifduinen van Bedaf die ontstaan zijn door ontginning van de heide.

De wandeling is toegankelijk voor validen, het terrein is niet geschikt voor rolstoelen/buggy’s. Het is raadzaam om goed schoeisel aan te trekken, na een regenperiode zijn sommige stukken van deze wandeling erg nat. Honden mogen helaas niet mee. Aanmelden is niet nodig. De wandeling is gratis en een vrijwillige bijdrage, voor IVN Bernheze, na afloop wordt op prijs gesteld.

mei 2023 4