Dorpsnieuws

drone kasteelIVN wandeling Landgoed Kasteel Heeswijk; waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten

 Op 2de paasdag, 10 april a.s. kunt u meewandelen over het landgoed Kasteel Heeswijk. Ga mee op ontdekkingstocht; naar de kasteelgriend, door het Aa-dal en de bossen van het kasteel.

De tocht duurt 1,5 uur en staat onder leiding van ervaren natuurgidsen van IVN Bernheze. We vertrekken om 10.00 uur vanaf het grote parkeerterrein aan de kanaaldijk-Noord.

 Historie en natuurontwikkeling

We wandelen naar de kasteelgriend waar een diversiteit aan wilgen te zien is, een mooi cultuurhistorisch stukje wat in ere hersteld is. Het beekdal van de Aa is kenmerkend voor de omgeving van het kasteel.  De oorspronkelijke loop van de AA is de laatste jaren hersteld wat een vernatting van het gebied heeft opgeleverd en de biodiversiteit is toegenomen.

Lente en natuur

De statige lanen rond het kasteel met de kenmerkende eikenbomen, de orangerie en nog vele andere bijzonderheden komen aan bod. De enthousiaste IVN- natuurgidsen vertellen hier meer over. We staan stil bij de ontluikende lente; de eerste bloesem en blaadjes. Maar ook bij de sporen en geluiden van dieren die hier thuis zijn.

       De wandeling is toegankelijk voor validen, het terrein is helaas niet geschikt voor rolstoelen/buggy’s. Honden mogen niet mee. Aanmelden is niet nodig. De wandeling is gratis maar een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

( foto: Theo Jacobs)