Dorpsnieuws

walk for peaceOp zondag 25 september 2022 wordt vanuit de Abdij van Berne een wandeling georganiseerd met als thema: “Wandelen voor Vrede”. Daarmee wordt aangesloten bij de Walk of Peace die in veel plaatsen in het land wordt georganiseerd tijdens de Vredesweek. In het “Proeflokaal” op het terrein van de Abdij van Berne, is er om 12.00 uur een gezamenlijke start.

Tussen 12.15 en 13.15 uur vertrekken gemengde kleine groepjes voor een wandeling van ongeveer 5 kilometer.

Doel van deze wandeling is in eerste instantie een echte “samenloop” met anderen.

Het is mooi om, al wandelend, mensen vanuit verschillende achtergronden te ontmoeten en door verhalen, elkaars ervaringen en perspectieven te leren kennen. Op die wijze wordt onderweg gesproken over antwoorden op de uitdagingen en vragen van deze tijd.

Na afloop van de wandeling kan in het Proeflokaal nog nagepraat worden.

Iedereen die zich geroepen voelt , is aan zet! Loop mee op 25 september.  Er zijn geen kosten voor de deelname aan de wandeling. Voor de organisatie is het fijn dat u vooraf aanmeldt.

Dat kan door een mail te sturen naar de werkgroep :  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vredeswandelingen

De Abdij van Berne wil in de Vredesweek op verschillende manieren activiteiten aanbieden. Het doel daarvan is om mensen, dwars over grenzen, verschillen in geloof, afkomst of leeftijd heen, samen bezig te laten zijn in een activiteit voor vrede.

Vredeswandelingen kennen al een lange historie. Het op pad gaan is ook letterlijk in beweging komen, op een weg van verandering. Dat is een weg naar ons innerlijk en naar de stilte. Maar tegelijk is het een weg naar buiten, door aandacht voor mensen in onze omgeving. Daarmee zijn pelgrimstochten zoektochten naar achtergronden,  verschillende beelden en naar dromen van een vreedzame samenleving. Dan spelen de vragen “Wie ben ik?” en: “Hoe en wanneer vind ik vrede voor mijzelf”?

Help het ?

In het jaar waarin we geconfronteerd worden met een verschrikkelijke oorlog binnen Europa drukt een Vredesweek ons op de feiten. Het besef is voelbaar dat vrede geen vanzelfsprekendheid is , maar vooral een gezamenlijk project waar élke dag aan moet worden gebouwd.
Niet alleen in Oekraïne, maar overal ter wereld raken oorlog, geweld en economische belangen mensen in hun bestaan. Mensen vluchten massaal en tegenstellingen worden groter en onoverbrugbaar. Niet samen opbouwen, maar tegenover elkaar staan voor eigen belangen lijkt dan de drijfveer te zijn. Dat maakt de wereldwijde ongelijkheid almaar weer groter.