Dorpsnieuws

Ontwerp kerk heeswijkHet bestuur van de parochie Heilige Augustinus is verheugd dat onlangs door de gemeente Bernheze positief is gereageerd op het principeverzoek voor de herontwikkeling van het gebied met de Willibrorduskerk, pastorie en Willibrordcentrum aan de Hoofdstraat in Heeswijk-Dinther. Door dit besluit kunnen nu de volgende stappen gezet worden.


De herontwikkeling van het gehele gebied is noodzakelijk om voldoende financiële draagkracht te genereren voor de restauratie van de karakteristieke Willibrorduskerk en het prachtige gebied eromheen. De vele gesprekken met verschillende gremia, waaronder de gemeente en het Bisdom, en enkele inspraakavonden met bewoners van Heeswijk-Dinther hebben goede ideeën opgeleverd om tot een duurzame, rendabele herontwikkeling te komen met een exploitabele invulling. Hiermee is projectontwikkelaar Groupcare enthousiast aan de slag gegaan.
Om deze nieuwe ontwikkelingen te kunnen realiseren heeft het parochiebestuur echter begin 2020 moeten besluiten de huur van zowel De Kindertuin als het Willibrordcentrum niet opnieuw langjarig te verlengen. Het parochiebestuur heeft de afgelopen jaren altijd op een open, eerlijke en transparante wijze met alle belanghebbenden in dit traject gecommuniceerd. In de dialoog heeft het belang van de Heeswijkse gemeenschap te allen tijde centraal gestaan.

In de eerste conceptplannen voor de kerk en omgeving was sprake van het vestigen van een gezondheidscentrum en woningen, passend in het door de gemeente Bernheze vastgestelde woningbouwprogramma. Na een uitgebreide inventarisatie door Groupcare bleek een gezondheidscentrum in Heeswijk-Dinther niet haalbaar. Dat veranderde de situatie en de initiële insteek om tot een haalbaar plan te kunnen komen.
Na intensieve gesprekken met de afdeling bouwzaken van de gemeente, met de adviseur erfgoed en monumenten, met de verantwoordelijke wethouder en met de architect heeft Groupcare in februari 2022 het definitieve plan bij de gemeente ingediend met als doel: een duurzame herontwikkeling van de Willibrorduskerk in Heeswijk-Dinther, waarbij de kerk in combinatie met de pastorie en het Willibrordcentrum als stedenbouwkundige eenheid voor Heeswijk-Dinther behouden blijft.

Groupcare heeft nu groen licht gekregen om een omgevingsplan op te gaan stellen. Bij de totstandkoming hiervan is participatie van de omwonenden een belangrijk onderdeel. Nieuwe initiatieven vragen om samenwerking en afstemming met de inwoners van Heeswijk-Dinther. Deze initiatieven wil Groupcare graag in een omgevingsdialoog en participatie-avond met de bewoners van Heeswijk-Dinther bespreken. Begin september zal Groupcare het initiatief nemen om deze omgevingsdialoog te laten plaatsvinden. Uiteraard is iedereen die interesse heeft voor deze dialoog van harte uitgenodigd. U wordt door het parochiebestuur daar tijdig over geïnformeerd.

Karin van der Heijden,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.