Dorpsnieuws

cc7e3eeb 0afd 4e83 8143 ff815351e0d1 thumb840Een bijzonder feestelijk weekend voor De Kilsdonkse Molen, want het is precies 10 jaar geleden dat de geheel gerestaureerde molen weer in bedrijf werd gesteld.In 2003 werd een stichting opgericht met doel om de molen te herstellen. Vier jaar later verleende de gemeente Bernheze de vergunning voor de restauratie en op 8 mei 2009 mocht prins Friso,

als Beschermheer van De Hollandsche Molen, het gerestaureerde molencomplex in gebruik nemen.

Tijdens de Nationale Molendagen wordt op zondag 15 mei de Lentemarkt georganiseerd van 10.00 tot 17.00 uur bij De Kilsdonkse Molen. 

Na vier jaar kunnen we eindelijk weer het terrein feestelijk aankleden met achttien kramen en de vlaggenlijnen in de molen hangen. Beide molens zullen in werking zijn en de rondleiders en molenaars kunnen nog het een en ander verduidelijken of toelichten en de Fluisterboot vaart.

De braderie heeft voor elk wat wils met onder meer streekproducten, hosta ’s, de imker, hebbedingetjes, IVN, Moes en Tuin, een abdijbiertje, verse asperges en aardbeien en natuurlijk de eigen molenproducten. Er is een mogelijkheid om goede doelen te steunen door aankoop van planten, bloemen en sieraden voor stichting ALS en Haarwensen.

Kinderen kunnen naar hartenlust springen op een luchtkussen, luisteren naar de Verhalenverteller, zien hoe een mand gevlochten wordt en misschien het zelf wel eens proberen. De horeca heeft met het grote buitenterras een heerlijke plek om te kunnen genieten van een drankje en een hapje. In de middag zal het orkest ’T Kumt Wel er ook nog een muzikaal tintje aan geven.

Reden genoeg om een kijkje te komen nemen dus graag tot zondag 15 mei!

Tijdens de Nationale Molendagen zijn de molenaars aan het werk en zullen de rondleiders u meenemen door dit unieke molencomplex. Het Bezoekerscentrum is geopend voor een heerlijk drankje en de fluisterboot vaart zijn route naar het kasteel en terug over de rivier de Aa.

Zaterdag 11 mei gaan de Vrienden van De Kilsdonkse Molen dit jubileum vieren. Er worden twee interessante lezingen gegeven tussen 13.00 en 14.00 uur in het Bezoekerscentrum door Leo Endedijk en Hans de Mars. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd!

Leo Endedijk houdt zich bezig met de belangenbehartiging voor molens en monumenten op landelijk niveau. Daarnaast adviseert hij moleneigenaren en anderen over uiteenlopende onderwerpen. Ten tijden van de restauratie van de molen was hij directeur van De Hollandsche Molen en heeft hij het prachtige boek van De Kilsdonkse Molen geschreven. Dit boek is in 2011 uitgebracht en te koop in de molenwinkel. Zijn lezing gaat dan ook over de restauratie en zal hij ons meenemen in de geschiedenis van de wederopbouw.

Hans de Mars zal een lezing geven over het watermolenlandschap. In het stroomgebied van de Maas stonden ooit maar liefst 450 watermolens. De rol die watermolens speelden en nog spelen in de vorming van het landschap is volgens Hans de Mars volkomen vergeten.

Meer informatie over openingstijden en vaartijden kunt u vinden op de site www.kilsdonksemolen.nl