Dorpsnieuws

logo samen stil.400x250Vrijheid in verbondenheid
Op 4 en 5 mei 2022 staan we weer samen stil bij onze vrijheid en bij degenen die voor deze vrijheid streden. Wij herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

Herdenkingsdiensten 4 mei 2022
In Bernheze zijn herdenkingsdiensten in Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther. Wij nodigen u van harte uit voor één van deze bijeenkomsten.

Heesch
In Heesch begint om 18.30 uur de herdenkingsdienst in de Sint Petrus’ Bandenkerk. Hieraan werken mee burgemeester Marieke Moorman, oud leger aalmoezenier Matthijs van Rooij, Oranjecomité Heesch, Scouting Heesch, Fanfare Aurora, Koor la Pièce en leerlingen van Hooghuis Heesch. Om 19.15 uur leggen we bloemen op het naastgelegen kerkhof, gevolgd door een stille tocht naar het monument aan de Hoogstraat. Vanaf 19.50 uur is hier een korte ceremonie.

Heeswijk-Dinther (locatie en tijdstip herdenkingsdienst gewijzigd)
In Heeswijk-Dinther begint de herdenkingsdienst om 18.30 uur in de Abdij van Berne. Hieraan werken mee wethouder Rien Wijdeven, abt Denis Hendrickx, Oranjecomité Heeswijk-Dinther-Loosbroek, Sint Barbara Gilde, Gildekoor, ensemble Koninklijke Fanfare St. Willibrord, Jong Nederland en leerlingen van basisschool St. Albertus Loosbroek. Vervolgens is er een stille tocht naar het Airborne-monument, waar rond 20.00 uur een korte herdenkingsplechtigheid is.

Nistelrode
In Nistelrode is de herdenkingsdienst in de parochiekerk St. Lambertus die begint om 19.00 uur. Hieraan werken mee pastoor Fr. Ouwens, wethouder Pieter van Dieperbeek, Fanfare St. Lambertus en Scouting Mira Ceti. Aansluitend worden er bloemen gelegd bij het monument aan de voorkant van de kerk.

Richtlijnen
Het gemeentebestuur van Bernheze neemt de volgende richtlijnen over van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 2022:

4 mei 2022
Alle openbare gebouwen hangen de hele dag de Nederlandse vlag zonder wimpel halfstok (van zonsopgang tot zonsondergang). Het Nationaal Comité roept alle inwoners op om dit vlagprotocol te volgen als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers.
Van 20.00 tot 20.02 uur houden we op de diverse herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving twee minuten volkomen stilte. Wij vragen u muziek en activiteiten te staken tussen 19.30 en 20.15 uur.
Volgens de Winkeltijdenwet moeten alle winkels om 19.00 uur sluiten.
5 mei 2022
Op 5 mei 2022 mag de Nederlandse vlag de hele dag in top.
Er zijn die dag in Bernheze geen activiteiten.
Meer informatie over de Nationale Herdenking vindt u op www.4en5mei.nl.