Dorpsnieuws

Amazone staat in brandLezing en film door Luc Vankrunkelsven. Op woensdag 6 oktober verzorgt Luc Vankrunkelsven in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther een lezing over de gevolgen van de ontbossing door industriële landbouwpraktijken in Brazilië.

In de Cerrado, een enorm uitgestrekte savanne, gelegen langs de regenwouden van de Amazone, lijden de inwoners onder het gif van sojaplantages voor Europa.

Luc Vankrunkelsven kaart de menselijke drama's aan, en legt tevens de link naar de Europese verantwoordelijkheid in deze sociale en ecologische vernietiging. Louise Amand maakte de documentaire 'Pé na terra' (= 'Voeten op de aarde') over de Cerrado en de hoop op herstel door een alternatief: agro-ecologie. 

Luc is norbertijn van Averbode, woont in Brussel en deels in Brazilië. Vanuit die positie schreef hij elf boeken over de relatie Brazilië-Europa. Hij stichtte meer dan 30 jaar geleden Wervel, een beweging voor een gezonde landbouw, en hij is ambassadeur van de Vlaamse "Grootouders voor het klimaat".

In zijn boeken zoals 'Een wereld van verdoken slavernij' en "De kikker die zich niet laat koken" schrijft hij over de problematiek in de Cerrado èn over de hoop op veranderingen. De boodschap is de kracht van de mensen, om nieuwe paden in te gaan en de aarde niet meer als onze slaaf te zien maar haar vrijheid terug te geven. 

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 10 inclusief koffie/thee in de pauze.
Aanmelden is mogelijk via een mail naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Alarm
De klimaatwetenschappers zijn al decennia voorzichtig geweest in hun voorspellingen, maar nu slaan ze écht alarm. Tot 2030 hebben we de tijd om op vele terreinen anders te gaan leven. Het gaat niet om één maar om een hele set aan veranderingen die moeten doorgevoerd worden: vervoer, isolatie van huizen, minder dierlijke eiwitten eten, nieuwe vormen van energie-opwekking, etc. Met Rotterdam is Nederland, na China de grootste importeur van overzeese soja. Veel van die soja komt van de Braziliaanse Cerrado. Nu is 54 % van de Cerrado al vernietigd: vooral voor de productie van soja richting Europa en China, als voer voor onze kippen, varkens, runderen en zelfs vissen in aquacultuur. 

De Cerrado

De Cerrado is een uniek en uitgestrekt landschap van bossen, savannes en open velden met een adembenemende rijkdom aan planten en dieren. Het gebied heeft een oppervlakte van meer dan 2 miljoen km2; dat is een gebied drie keer zo groot als Frankrijk.

Er ligt in de bodem van de graslanden van de Cerrado veel CO2 opgeslagen en het gebied is van cruciaal belang voor de watervoorziening van Brazilië: maar liefst 8 van de 12 Braziliaanse stroomgebieden ontspringen in de Cerrado en het gebied levert 40% van de zoetwatervoorziening van het land.

De biodiversiteit van de savannes van de Cerrado staat sterk onder druk. De helft van de natuurlijke begroeiing is al verloren gegaan door de aanleg van sojaplantages en grasland voor vee. Daar komt elke dag nog eens 2.000 hectare bij. De inheemse bevolkingsgroepen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de natuur van het gebied.