Dorpsnieuws

Marieke MoormanWe hebben er met z’n allen lang op moeten wachten: lekker ontspannen een terrasje pikken. Fijn dat mensen daar van kunnen genieten, zeker als de zon schijnt. En ik gun horeca-ondernemers na zoveel maanden van gedwongen sluiting eindelijk weer wat klandizie.

Maar toch heb ik een erg dubbel gevoel bij de versoepelingen die het kabinet vorige week aankondigde. Want we voeren het verkeerde landelijke lijstje aan. Onze regio staat bovenaan met het aantal Coronabesmettingen: de situatie is ook in Bernheze nog steeds ‘zeer ernstig’. Helaas zijn ook de afgelopen tijd inwoners aan Corona overleden, soms al met een vaccinatie-afspraak op zak. Het verdriet van de nabestaanden treft me telkens weer.

Niet voor niets luidden de Brabantse ziekenhuizen afgelopen week de noodklok. Ze stromen weer vol met Coronapatiënten, waardoor de reguliere zorg moet worden teruggeschroefd. Dat is slecht nieuws voor mensen die soms al weken wachten op een operatie. Ook is de rek bij het verplegend personeel er flink uit. Zij snakken naar een onbezorgde meivakantie, maar moeten soms toch weer diensten draaien.

Toch is er een lichtpuntje. Ik was afgelopen weekend bij de GGD vaccinatie- en testlocatie in Den Bosch. Het was er keurig logistiek geregeld: linksaf voor de vaccinatie, rechtsaf voor testen. Aan de vaccinatiekant stond een lange rij met auto’s, rechtsaf was bijna niemand te zien. Ik kon zo doorrijden (en kreeg nog dezelfde dag gelukkig een negatieve uitslag). Als die drukte in de linkerkant symbool staat voor het vaccinatietempo, zou het snel goed moeten komen. Dan zijn verdere versoepelingen wellicht verantwoord toe te staan. Tot die tijd vraag ik u om voorzichtig te blijven. We zijn er bijna.