Dorpsnieuws

TraverseInleiding
Ook Heeswijk-Dinther is zwaar getroffen door de gevolgen van het Coronavirus. We willen daarom graag laten weten hoezeer we meeleven. Ons hart gaat uit naar degenen die direct of indirect zijn getroffen door de ziekte.

Het projectteam ziet op dit moment geen vertragende gevolgen voor de uitvoering van de Traverse. Wij informeren u graag over de voortgang van het project. We komen steeds een stap dichter bij de daadwerkelijke uitvoering. U leest hieronder de laatste stand van zaken.

Waar staan we nu
Het definitieve ontwerp is tijdens de laatste bewonersavond aan u getoond. Er wordt hard gewerkt aan de technische uitwerking van fase 1. Dit is het gedeelte tussen de Abdijstraat en Raadhuisplaza.

De volgende fase is vanaf de Abdijstraat tot aan de komgrens van Heeswijk. Op de achtergrond zijn we al bezig met de technische voorbereiding hiervan. Daardoor kunnen we na de afronding van fase 1, vlot door naar de uitvoering van fase 2. Er is gekozen voor deze fasering, omdat Brabant Water een watertransportleiding moet vervangen, zo kan dit samen gecombineerd worden.

Voortgang
Fase 1 van het project wordt in juni in de markt gezet, zodat we rond de zomervakantie een aannemer hebben die het project voor ons gaat realiseren. De aannemer kan dan starten met de inkoop van de materialen en zijn voorbereiding. In oktober 2020 starten we volgens planning met de herinrichting van de eerste fase. Momenteel voeren we overleg met nutsbedrijven en telecombedrijven om hun werkzaamheden af te stemmen op de werkzaamheden voor de Traverse.

Omleidingsroute
De Balledonk zal als omleiding worden ingesteld voor fase 1. De grootschalige omleiding gaat via de N279. Om te vermijden dat de Balledonk als sluiproute wordt gebruikt gaan we onder meer met bewoners en belanghebbenden in gesprek om te komen tot een goed voorstel voor alle partijen. We ontkomen er echter niet aan de Balledonk te gebruiken als omleidingsroute.

Participatie bewoners fase 1
Ruimschoots voorafgaand aan de start van de uitvoering worden ondernemers en belanghebbenden in fase 1 en omliggende gebieden uitgenodigd voor een bewonersavond. De bewonersavond wordt door de aannemer en gemeente georganiseerd. Tijdens deze avond worden de bereikbaarheid, uitvoeringsplanning en fasering besproken. Verder zullen we met de bewoners van de Balledonk en basisschool ’t Mozaïek om tafel gaan om eventuele overlast te beperken en bereikbaarheid van bedrijven, waar mogelijk, te behouden.

infiltratiekrattenKlimaat
In fase 1 is er weinig ruimte in de grond om het water ter plaatse te bergen. Het gescheiden rioolstelsel, kabels en leidingen en boomwortels nemen het grootste deel van de ruimte in beslag. De gemeente Bernheze hecht veel waarde aan een klimaat- en waterrobuuste inrichting van de openbare ruimte. Daarom heeft de gemeente dit doorvertaald naar de Traverse. Er is gekeken hoe het hemelwater zoveel mogelijk ín het gebied kan worden vasthouden en hoe bij hevige regenval wateroverlast juist wordt vermeden.
Voor fase 1, het smalle gedeelte van de Traverse tussen de Abdijstraat en Raadhuisplaza, betekent dit concreet dat er een hemelwaterriool wordt aangebracht om het water af te voeren binnen het gebied.

In de directe omgeving is de mogelijkheid onderzocht om in de Pastoor Maasstraat een bergingsveld te maken ter plaatse van de groenstrook vóór het voetbalveldje. Hierbij blijft het voetbalveld in tact! Een bergingsveld wordt ondergronds aangelegd door middel van infiltratiekratten. Bij hevige regenval kan het water daar tijdelijk worden opgevangen of juist infiltreren in de bodem.

Doorgaand Vrachtverkeer
Een onderwerp wat sterk leeft in het dorp is de hoeveelheid vrachtverkeer die in de Abdijstraat, Mgr. Van Oorschotstraat en Baron vd Bogaerdelaan en op de Traverse rijdt. Vaak wordt er volgens bewoners ook nog eens te hard gereden wat voor extra (geluids)overlast zorgt. In de voorgaande nieuwsbrief is aangegeven dat dit onderwerp project-overstijgend wordt opgepakt, omdat het verminderen van het vrachtverkeer niet alleen voor de Traverse van belang is, maar voor heel Heeswijk-Dinther.

De Traverse wordt komende jaren heringericht. De nieuwe inrichting is veel dorpser vormgegeven dan de huidige situatie: over de gehele lengte 30km zone, fietsers op de rijbaan en markante plekken waardoor het minder aantrekkelijk is voor vrachtverkeer. Door werkzaamheden aan de Traverse de komende jaren zal het vrachtverkeer, per fase een andere route moeten nemen om bij de plaats van bestemming te komen. Deze constante routewijziging zal ook een positieve verandering brengen in de verkeerssituatie in Heeswijk–Dinther.

Uiteraard streeft de gemeente naar een verdere ontmoediging van het vrachtverkeer in Heeswijk–Dinther. Dit doen we door het proefsgewijs uitvoeren van inrijverboden. Hiervoor gaan we met Actief Burgerschap (werkgroep verkeer) en belanghebbenden om de tafel zitten om dit idee verder uit te werken. Participeren is momenteel lastig door het Coronavirus, maar zodra het weer kan, pakken we dit op!

Waar kunt u informatie vinden?
Kijk eens op de site van de gemeente Bernheze: www.bernheze.org en zoek op Traverse. Wilt u tussentijds op de hoogte blijven? Volg ons dan op facebook!

Projectteam Traverse