Dorpsnieuws

4 en 5 mei

De jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei in de kernen Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther gaat dit jaar niet door. Ook het programma op 5 mei in verband met 75 jaar vrijheid gaat niet door. De geplande Vrijheidsmaaltijd schuiven we door naar 2021. Toch willen we niet helemaal voorbijgaan aan de geplande activiteiten.

4 mei

Op 4 mei herdenken we in Bernheze in het bijzonder alle militairen en burgers die het slachtoffer zijn geworden van de Tweede Wereldoorlog. De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om voor eenmaal, op 4 mei, de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

In de loop van de dag legt de burgemeester, samen met de voorzitter van het Oranjecomité uit die kern, bloemstukken bij de oorlogsmonumenten. Beelden hiervan en een toespraak van de burgemeester worden rond 19.00 uur uitgezonden door D-tv. ’s Avonds is de Nationale Herdenking op de Dam live te volgen. Deze gaat in aangepaste vorm door zonder publiek.

Zelf herdenken bij monumenten

Iedereen die dat wil, kan deze dag op een eigen moment herdenken. Daarbij gelden de maatregelen zoals we die op dit moment kennen.

  • U kunt de hele dag een persoonlijk eerbetoon brengen.
  • Kies een monument dat dicht bij u in de buurt ligt.
  • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Geef elkaar de tijd en ruimte.
  • Zorg ervoor dat er niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon staan.
  • Zijn er wachtmomenten? Doe dat dan volgens de maatregelen en beleefdheidsregels.
  • In de Winkeltijdenwet is vastgelegd dat het niet toegestaan is om op 4 mei na 19.00 uur een winkel geopend te hebben voor publiek.

5 mei

Ook 5 mei vieren we thuis. De vlag mag van zonsopgang tot zonsondergang in top.
Burgemeester Moorman ontsteekt die dag, samen met de voorzitter van het Oranjecomité uit die kern, het Bevrijdingsvuur in Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch, Loosbroek en Heeswijk-Dinther. Het vuur is op 28 september vanuit Eindhoven naar Loosbroek gebracht en daar brandend gehouden in de kerk. Ook hierbij mag geen publiek aanwezig zijn. Wij vragen u dat te respecteren. Beelden van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur worden uitgezonden in de nieuwsitems van D-tv en zijn te bekijken vanaf 19.00 uur.

Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar de website: www.4en5mei.nl.