Dorpsnieuws

KaleighStel, je bent 26 jaar en je wordt chronisch ziek. Hoe ga je daar mee om? Kayleigh Versantvoort overkwam dat in januari 2019 toen zij te horen kreeg dat zij de chronische darmziekte Crohn heeft. Tot op de dag van vandaag heeft deze ziekte veel impact op haar leven, voornamelijk vanwege de vermoeidheid.

Kaleigh1Kayleigh gebruikt haar passie om deze ziekte een plek in haar leven te kunnen geven: ze maakte haar eigen kookboek: Kayleigh Kookt.
Zij heeft dit boek gemaakt om mensen te inspireren met voedzame gluten- en koemelkvrije recepten. Het boek helpt haar bij de acceptatie van de ziekte.

Ze heeft het boek – met eigen foto’s – zelf ontworpen via Albelli.
Toen zij haar voeding aanpaste ging ze beter in haar vel zitten, omdat ze toen gluten en melk vermeed.
Deze voedingsaanpassing maakte ze samen met haar orthomoleculair therapeute Ellen. Zij leerden elkaar via Instagram kennen. Ook haar hond Moos, een jonge labradoodle, heeft haar in het begin enige afleiding kunnen geven.
Haar doel is om mensen, die bijvoorbeeld ook geen gluten- en koemelk verdragen, via dit boek handvaten te geven.

In dit boek staan lunch- en diner recepten. Zo vindt ze “het ontzettend gaaf” als haar kookboek via social media of website zoals de Hadeejer gedeeld kan worden.
Het is niet voor niets dat ze met een kookboek is begonnen. Koken vindt ze gewoon heerlijk om te doen.
Het is tegelijk een uitlaatklep voor haar. Ze heeft immers het tegeltje thuis op tafel liggen met de tekst: “Wat met liefde is bereid, leidt altijd tot gezelligheid”
Door haar ziekte heeft ze echter veel last van chronische vermoeidheid. Op dit moment is ze haar werk langzaamaan aan het opbouwen. Iedere twee maanden krijgt Kayleigh in het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderhoudsmedicatie (infliximab) via een infuus om de ziekte onder controle te houden.
In het begin van 2020 start ze met revalidatietherapie. Tijdens deze therapie krijgt Kayleigh handvaten hoe zij anders kan omgaan met haar vermoeidheid en pijnklachten.
De foto die voor op het boek staat heeft ze in oktober 2019 als fotoshoot gewonnen bij de “Betekenisweek” die dat jaar is gehouden. De foto is van Karin Verhoog.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

De ziekte van Crohn of enteritis regionalis is een chronische onstekingsziekte van de darm. Het tast de slijmvliezen van het maagdarmkanaal aan. Meestal zijn de dunne en/of dikke darm getroffen, maar ook de mond of anus kunnen aangedaan zijn. De ontsteking van de darm bij de ziekte van Crohn heeft een uiterst grillig verloop.

Het kan variëren van een snelle uitbreiding naar andere delen van het darmstelstel (acute fase) waar de patiënt veel last van heeft, tot een relatief rustig beeld dat door de jaren heen weinig klachten geeft en nauwelijks behandeling nodig heeft (chronische fase). De ziekte werd vernoemd naar de Amerikaanse arts Burrill Bernard Crohn.

Betekenisweek.
In de week van 30 september tot en met 6 oktober 2019 gaven de fotografen van het Moment Design Collectief door heel Nederland, gezamenlijk 50 gratis fotosessies weg aan mensen met een ingrijpende ziekte