Dorpsnieuws

ons welzijn 1Een enthousiaste groep vrijwilligers, twee busjes waar negen mensen in kunnen en een gevarieerd programma. Dat zijn de ingrediënten waarmee ONS welzijn iedere week tientallen mensen een fijne ochtend, middag of dag bezorgt.
 
Twee vrijwilligers, een chauffeur en een begeleider, halen dagelijks een groepje mensen thuis op om met hen boodschappen te gaan doen of een uitstapje te maken.
In de regio Uden-Veghel en omgeving rijdt de BoodschappenPlusBus, in de regio Oss-Heesch en omgeving de Samen-UitBus. De groep van ongeveer 40 vrijwilligers die op de bus rijden, is heel divers. Een aantal gaat alleen als begeleider mee, sommige rijden elke week hun vast rit naar een supermarkt, anderen bedenken zelf een mooie rit als er een verrassingstocht gereden moet worden.

De vrijwilligers gaan altijd met zijn tweeën op pad. Doordat er enkele mensen gestopt zijn, is er weer aanvulling van de groep gewenst. Mensen die het leuk vinden om dit vrijwilligerswerk te doen, kunnen contact opnemen met Carmen van den Boom, coördinator van de BoodschappenPlusBus en de Samen-UitBus. Dat kan door tijdens kantooruren te bellen naar 088-3742525 en via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
gastvrouw of gastheer
Op de dag van de rit ontmoeten de twee vrijwilligers elkaar in Oss of in Veghel op de plek waar hun bus staat. Ze spreken af wie er rijdt, controleren de passagierslijst, de portemonnee en de mobiele telefoon en gaan op pad om de passagiers thuis op te halen.
Zodra het reisgezelschap compleet is, zet de bus koers naar het reisdoel, een supermarkt, een winkelcentrum, een bezienswaardigheid, een mooi stadje of een rondrit door een mooi gebied. De vrijwilligers zijn gastvrouw of –heer, zij helpen de passagiers als dat nodig is; het kost hen gewoonlijk weinig moeite om er een gezellig uitstapje van te maken.

Altijd is er onderweg minstens één moment om met de passagiers iets te drinken, meestal met iets lekkers erbij. Als de passagiers thuis zijn gebracht en de bus weer klaar voor de volgende rit kunnen de vrijwilligers naar huis. Vrijwel altijd met een tevreden gevoel.
 
Je weet waar je het voor doet
Een paar keer per jaar komen alle vrijwilligers die voor de Samen-UitBus en de BoodschappenPlusBus werken bij elkaar. De ene keer om met elkaar en met de beroepskracht van ONS welzijn te bespreken hoe het gaat en ideeën uit te wisselen. De andere keer om met elkaar het glas te heffen tijdens een gezellige samenkomst. Wat opvalt, is dat veel vrijwilligers dit werk al lang doen, zowel de vrijwilligers op kantoor als degenen die op de bus rijden. Een teken dat ze plezier hebben in hun werk. Als je ernaar vraagt hoor je, dat de vrijwilligers het werk zelf leuk vinden en dat ze veel waardering krijgen van de klanten van de bus. “Wat is er leuker,” zo zegt een van hen, “dan mensen leuke dagen bezorgen?”