Dorpsnieuws

Jose en mevr. v.d. KnaapJoke van der Knaap, uit Heeswijk Dinther, vertelt over haar ervaringen met mensen met de diagnose ‘dementie’.
Joke heeft het van heel nabij mee gemaakt. Eerst bij haar partner Simon en later is zij zich met haar ervaringen in gaan zetten om mensen te ondersteunen die met het zelfde probleem te maken hebben.
Joke vertelt ons in dit interview over wat zij belangrijk vindt in de omgang met mensen met dementie.
 
Joke: “Je verstand is ook een geschenk dat je gekregen hebt en als dat langzaam verdwijnt, dan lijdt je daar verschrikkelijk onder.“
 
Joke vertelt
Als ik in haar gezellige huis, vol met mooie herinneringen, uitnodigend naar haar kijk, dwalen Joke haar gedachten weg en begint ze te vertellen.
“In deze tijd zijn er meer mogelijkheden om de diagnose ‘dementie’ in een vroeg stadium vast te stellen. Dat heeft ook zijn nadelen. Als mensen in de omgeving weten dat iemand de diagnose ‘dementie’ heeft gekregen dan wordt er vaak uit zorg al anders met hen omgegaan. Ze worden minder belast, er wordt minder aan hen verteld, er wordt minder aan hen gevraagd, ze worden minder vaak uitgenodigd en dus worden ze al snel niet bij de dagelijkse dingen van het leven betrokken. Dat is erg jammer, mensen worden daar onzeker van en krijgen al vroeg het gevoel er niet meer bij te horen.
En soms worden de mensen om hen heen ook te bezorgd en wordt er aan de mensen met een beginnende dementie te weinig ruimte gegeven om nog zichzelf te kunnen zijn.
Natuurlijk is dementie voor de partner en de directe familie, ontzettend verdrietig en daarom is het belangrijk dat mensen om hen heen, een steun voor hen proberen te zijn. Naar hen luisteren, begrip tonen en aan hen vragen of er misschien iets is wat ze voor hen kunnen doen.
Mochten de mensen uit hun omgeving iets met die persoon zelf willen gaan ondernemen, doe dan iets waar die persoon zelf interesse voor heeft.
Zo is het ook zo fijn om in de beginfase zo lang als dat mogelijk is toch samen er zo nu en dan op uit te trekken, bijvoorbeeld even naar de winkel of een mooie muziekvoorstelling. Je bent dan zo blij met de begripvolle mensen aan de kassa of in het theater. Mensen die je dan steunen waar het nodig is.
Ook wil ik tegen iedereen zeggen, die het zelf ook in zijn of haar omgeving mee gemaakt heeft, dat je zo veel kunt betekenen voor de mensen die het nu mee
maken. Je weet immers uit eigen ervaring hoe erg het is om iemand waar je zo veel van houdt, te zien veranderen.
Respect voor elkaar, in wat voor situatie iemand ook zit, dat is zo belangrijk.”
 
Op 26 september a.s. van 14.00 uur tot 16.30 organiseren de KBO van Heeswijk en van Dinther in samenwerking met de Coöperatie Samen Sterk HDL een bijeenkomst over dit onderwerp. Komt u ook?
U bent van Harte Welkom. De bijeenkomst vindt plaats in CC Servaes.
 
Tekst en fotografie José van der Heijden.