Dorpsnieuws

image005Een nieuwe vorm van Brabants toerisme gaat vrijdag van start. "Een etmaal abdijleven" is een belevingsprogramma waarin deelnemers intensief kennismaken met een eeuwenoud immaterieel erfgoed en hun eigen spiritualiteit.
In Heeswijk-Dinther ontvangen de Norbertijnen, met hun bijna negen eeuwen oude historie, in de abdij gasten voor een speciaal programma.
Elke maandag zijn maximaal acht gasten welkom op de abdij, om letterlijk 24 uur mee te leven met de kloosterlingen.
"Voor het toerisme in Brabant is dit een hele nieuwe vorm van ervaring", aldus de Norbertijnen. "Het terras met abdijbier weet men al goed te vinden, en de spirituele cursussen in de abdij zijn bij het religieuze publiek al lang bekend. Maar daar tussenin hadden we nog geen aanbod voor het publiek.
" In het nieuwe arrangement ligt de nadruk op het eeuwenoude immateriƫle erfgoed dat de abdij doorgeeft, gecombineerd met de persoonlijke spiritualiteit van de gast. De gast neemt o.a. deel aan het ritme van de eeuwenoude getijden, eet mee met de broeders in de refter en heeft een eigen slaapkamer in de abdij. Met een 'metaforenwandeling' naar het kasteel Heeswijk komt de gast tot zijn eigen levensvragen.
Wie reserveert, krijgt een introductieboekje thuisgestuurd. Hiermee bereidt de gast zich voor om - ook zonder Christelijke achtergrond - een etmaal te leven zoals de kloosterlingen dat al ruim 880 jaar in de abdij doen.
 
Vrijdagavond 21 september, tijdens het evenement 'Vier de herfst' bij het Proeflokaal van de abdij, wordt het arrangement gepresenteerd. De Heerlijkheid Heeswijk-Dinther, het cultuur-toeristisch samenwerkingsverband van abdij, molen, museumboerderij en kasteel, verzorgt de promotie.