Dorpsnieuws

ship rat snail heroDe afgelopen dagen hebben inwoners ons laten weten dat ze overlast hebben van ratten. Jos Arts is sinds 2009 ongediertebestrijder bij de gemeente Bernheze. Hij is ter plekke geweest en vertelt wat de gemeente doet om de overlast te bestrijden en geeft tips om de overlast te beperken.
Wat is er aan de hand?

Sinds 2015 mogen we in Nederland buiten geen gif meer gebruiken, behalve in uitzonderlijke situaties. Dat de rat in deze omgeving weinig natuurlijke vijanden heeft, maakt het bestrijden nog wat lastiger. Dat heeft tot gevolg dat in heel Nederland de overlast van ratten is toegenomen. Ook in Bernheze is sinds 2015 het aantal klachten gestegen.
Op dit moment speelt ook de droogte een rol. Hierdoor komen sloten langs de weg droog te staan. Dat hebben ratten niet graag. Ze hebben namelijk iedere dag water nodig en komen eerder tevoorschijn, op zoek naar water en voedsel. Afval op straat of in uw omgeving kan het probleem erger maken.
 
Wat de gemeente doet om ongedierte te bestrijden

We bestrijden plaagdieren, zoals ratten, muizen en wespen in de openbare ruimte. Omdat het gebruik van gif verboden is, gebruiken we hiervoor klemmen met lokstof. Ook nemen we maatregelen om extra overlast, zoals een rattenplaag te voorkomen. Ratten leven in de buurt van water en in hoog gras. We maaien en snoeien daarom in deze periode vaker langs bermen en op plekken in de buurt van water.
 
Wat u zelf kunt doen om ongedierte te bestrijden

Helaas is de aanwezigheid van ratten en muizen bijna niet te voorkomen. U kunt de overlast wel beperken. Enkele tips:
Maak de naden en kieren van uw woning goed dicht. Denk hierbij aan de aansluiting van de dakpannen op de gevels en aan stootvoegen. Muizen hebben aan een centimeter ruimte voldoende.
Als u openhaardhout heeft, is het aan te bevelen om dit op een pallet op te stapelen en er ruimte omheen te houden. Tocht houdt de dieren weg en katten kunnen om de pallet heen lopen.
Muizen en ratten kunnen schuilen in langdurig opgeslagen materialen in de tuin en schuur.
Het regelmatig opruimen van de schuur is daarom een goed idee.
Ratten verplaatsen zich razendsnel en ongezien door niet bijgehouden coniferenhagen en klimop.
Regelmatig snoeien helpt om de ratten weg te houden.
Bewaar diervoer of vogelvoer in dichte kisten, blikken of tonnen (niet van karton). Haal het voedsel dat ’s avonds niet is opgegeten weg, ook al ligt dit in een dichte kooi.
Klop een tafellaken met veel voedselresten niet uit in de tuin.
Ruim afgevallen vruchten van fruit- en notenbomen zo snel mogelijk op.
Zorg ervoor dat de afvalcontainer goed gesloten is en laat geen vuilniszakken met voedselresten naast de containers staan.
Een composthoop met voedselresten is een luilekkerland voor ratten.
Heeft u ondanks alle maatregelen toch nog last van muizen of ratten, dan kunt u deze het beste proberen te vangen met klemmen. Let op dat kinderen of huisdieren zich hieraan niet bezeren.
Advies ter plaatse bij aanwezigheid ratten
Jos Arts: "Ziet u regelmatig ongedierte in uw buurt, meld dit dan bij ons. Ik of een mijn gediplomeerde collega’s komt dan bij u langs om de situatie te bekijken. We voeren een inspectie uit, inventariseren risico’s en bekijken wat we doen om het ongedierte te bestrijden. We geven daarbij aan wat wij van u verwachten op het gebied van ongediertebestrijding en wat wij doen. Ook vragen om medewerking van buurtgenoten staat in het plan. Daarnaast plaatsen wij rattenklemmen als dat nodig is. Na een aantal weken bekijken we met u de resultaten en bespreken of er een vervolg nodig is."
Professionele bestrijding zelf regelen
Heeft u te maken met een muizen- of rattenplaag op eigen terrein, dan kunt u het beste een gespecialiseerd bedrijf inhuren.
Melden
U kunt overlast melden met een klachtenformulier of telefonisch via 14 0412.