Dorpsnieuws

Bill BurdKasteel Heeswijk ontving donderdag een bijzondere gast. De 74-jarige Bill Burd uit Amerika kwam op bezoek. Hij bezocht de plek waar zijn vader in de Tweede Wereldoorlog vermoord werd.

Ruim 600 Amerikaanse parachutisten landden in de Tweede Wereldoorlog op 17 september 1944 rondom Kasteel Heeswijk als onderdeel van operatie Market Garden. Ze moesten onder meer bruggen in Veghel veroveren, maar bleken op de verkeerde plek geland te zijn en verschillende parachutisten raakten daarnaast gewond. Terwijl een deel van de parachutisten richting Veghel trekt, blijven de gewonden achter onder de bescherming van een groep onder leiding van William Burd. Bij een gevecht met een Duitse eenheid bij het kasteel wordt Burd doodgeschoten. 

Bill
Bijna 73 jaar later komt zoon Bill op de plek waar zijn vader is vermoord. Het was de eerste keer voor Burd in Heeswijk. "Het is fijn om te weten dat hij op zo’n mooie plek was om gered te worden. Helaas liep het niet af zoals gehoopt. Het kasteel zorgt bij mij voor verdrietige gevoelens. Wetende hoe de oorlog was en wat ze deden in die tijd is dit een heftig aandenken aan wat mijn vader door heeft gemaakt ", zegt Burd.  Tijdens zijn bezoek aan Kasteel Heeswijk hoopt hij ook wat antwoorden te krijgen over de dood van zijn vader: "We praten hier met een historicus en dan hebben we het erover. Ik heb zelf wat informatie gekregen na wat eigen onderzoek. Maar hopelijk krijg ik hier de echte antwoorden."

Filmpje: http://www.d-tv.nl//bijzonder-amerikaans-bezoek-voor-kasteel-heeswijk/content/item?985248 

Bron: Site DTV