Dorpsnieuws

thumbnail 20161103_142452Vanaf de verzelfstandiging eind 2012 heeft het Willibrordcentrum er veel werk van gemaakt om zich als volwaardig gemeenschapshuis op de kaart te zetten. Aan de ene kant werd veel energie gestoken in de aanpassing van het gebouw
waardoor aan verenigingen, bedrijven en particulieren een prima geoutilleerde ruimte ter beschikking kon worden gesteld. Dat heeft al snel geresulteerd in veel nieuwe activiteiten en een verbeterde bezetting. Aan de andere kant werd overlegd met belastingdienst en gemeente om ook in formele zin een volwaardige plaats op het maatschappelijk terrein te verwerven. Dit laatste is gelukt!
 
Maatschappelijk vastgoed
De bijzondere oorsprong van het Willibrordcentrum (voormalig parochiehuis en zonder gemeentelijke investering in het pand een gastvrij thuishonk geworden voor maatschappelijke activiteiten), noopte het stichtingsbestuur er toe om op gemeentelijk niveau erkend te worden als maatschappelijk vastgoed.
Hiermee voorkom je, dat potentiële gebruikers die (huisvestings)subsidie van de gemeente ontvangen, zich min of meer gedwongen zouden zien om elders (lees: in gemeentelijk vastgoed) hun activiteiten te ontplooien. In overleg met de wethouders Glastra van Loon en Wijdeven én met de unanieme steun van alle fracties, is via een raadsbesluit vastgelegd dat het Willibrordcentrum wat beleid aangaande huurders betreft, gelijk gesteld wordt aan panden die aangemerkt worden als gemeentelijk vastgoed. Hiermee is de dreigende achterstelling ten opzichte van de andere gemeenschapshuizen voorkomen. Uiteraard een zeer welkome beslissing. Tegelijkertijd is de vurige wens van het Willibrordcentrum ingewilligd om als volwaardig deelnemer te kunnen participeren aan het halfjaarlijks overleg tussen gemeente en gemeenschapshuizen.
 
ANBI-erkenning
Daarnaast heeft het Willibrordcentrum onlangs (van de belastingdienst) de ANBI-erkenning gekregen. Met name voor de werving van sponsors en donoren is zo’n erkenning van groot belang. Het betekent namelijk dat voor de belastingheffing de giften zonder drempel aftrekbaar zijn en in bepaalde gevallen zelfs verhoogd mogen worden afgetrokken. Tegelijkertijd is het ook (informeel) een signaal dat het algemeen nut gediend wordt. Iets waarover binnen de stichting uiteraard nooit enige twijfel heeft bestaan, maar het is toch stimulerend als dat ook nog eens door een officiële instantie wordt erkend.
 
Mooie ontwikkelingen
Het Willibrordcentrum kan zich door bovenstaande ontwikkelingen nog beter ten dienste stellen van de lokale gemeenschap en verheugt zich op de (mede)organisatie van evenementen en bijeenkomsten. De stichting en haar vele goed gemotiveerde vrijwilligers staan er klaar voor.
 
Op zoek naar de juiste ruimte of praktische ondersteuning? Neem contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefonisch 0413-291057 en 06-20031590. Via de website www.willibrordcentrum.nl  krijgt u een prima eerste indruk.